Vodič za vegane početnike: Ovo je pet stvari koje morate znati

Foto: Unsplash

JESTE li čuli za "veganuary"?

Veganska prehrana više nije tema koja je u trendu samo tijekom siječnja. Istraživanja Sveučilišta u Oxfordu šalju jasnu poruku; još veći broj ljudi treba prestati jesti meso ili se bar odreći proizvoda životinjskog podrijetla kako bi smanjili zabrinjavajući broj stakleničkih plinova koji štete planetu. S rastom populacije, raste i šteta za okoliš zbog sve veće proizvodnje hrane. Ovim tempom uskoro bismo mogli doći do razine na kojoj će održivost planeta biti upitna. Budući da bi po nekim procjenama svjetska populacija trebala dosegnuti 10 milijardi do 2050. godine, rasprave o veganskoj prehrani su sve češća tema u široj javnosti.

Naravno, prelazak na vegansku prehranu ima svoje pozitivne i negativne učinke, a mi ćemo vam u nastavku reći pet važnih stvari koje trebate znati ako se odlučite na taj korak.

1. Igre gladi

Čim dođe vrijeme ručka, javlja vam se jak poriv za mesom? Vjerujemo da vam je teško, ali utješite se time da ste već počeli izvlačiti neke prednosti prelaska na vegansku prehranu. Veganima je načelno razina šećera u krvi niža nego mesožderima, a imaju i manji rizik od dijabetesa tipa 2. Osim toga, biljni protein povezan je s poboljšanom regulacijom inzulina, što znači da je manje vjerojatno da ćete u popodnevnim satima posegnuti za nekim kolačem.

2. Budite mudri

Postoje neke prehrambene tvari do kojih je teže doći veganskom prehranom, poput vitamina B12. Biljke ga ne proizvode pa se preporučuje uzimanje suplementa u količini od 10 miligrama dnevno. Alternativno, možete ga dobiti i putem obogaćenih žitarica i proizvoda poput soje, zobi i badema.

3. Osjećaj u vašem želucu

Ovakvim tipom prehrane vjerojatno ćete unositi puno više vlakana od normalnog svejeda, a vaš želudac će vam biti zahvalan na tome. Mikrobi u crijevima hrane se vlaknima i izuzetno su bitni za opće stanje organizma. Ova prehrana će se sigurno odraziti i na vašu težinu te opće stanje organizma.

4. Voće i povrće

Unošenje veće količine voća i povrća dugoročno će vam jako pomoći jer smanjuje rizik od srčanih bolesti do 42 posto. Razna istraživanja pokazuju kako je veganska prehrana učinkovitija i za snižavanje razine kolesterola. Čak postoje dokazi da prehrana na bazi biljaka može pomoći u olakšanju simptoma artritisa.

5. Problemi s mišićnom masom

Vitamin D pomaže u reguliranju kalcija u tijelu, a nedostatak jednog i drugog može dovesti do problema s gustoćom kostiju i slabošću mišića. To se može dogoditi ako izbacite mliječne proizvode iz prehrane pa osigurajte dovoljno sljedećih hranjivih sastojaka: mahunarki, suhog voća i proizvoda od soje.

Pročitajte više