U kojoj je fazi banana najbolja za jelo?

Foto: Shutterstock

Banane su jedno od najpopularnijih voća na svijetu. Daju energiju, a pozitivno utječu i na srce i probavu. A ako ste se pitali u kojoj je fazi banana najzdravija, razveselit će vas spoznaja da svaka faza zrelosti donosi potpuno drugačiji nutritivni profil, piše Express.co.uk.

Kako boja banane prelazi iz zelene u pjegavu smeđu, njezin okus i zdravstvene koristi značajno se mijenjaju. Ključni proces je pretvaranje škroba u šećere - glukozu, fruktozu i saharozu. Zbog toga svaka faza nudi različite prednosti.

Zelene banane

@absolutelynotchiar #fyp #bananas #unripe #greenbananas ♬ original sound - hails

U ranoj fazi zrelosti, banana je bogata otpornim škrobom, vrstom ugljikohidrata koju tijelo teže probavlja. Zelene banane su blago gorkog okusa i služe kao izvrsna hrana za korisne crijevne bakterije.

Sadrže oko 3.5 grama vlakana i samo 10 grama šećera na 100 grama, što ih čini idealnim za poboljšanje probave i stabilizaciju razine šećera u krvi. Ipak, budući da su gušće i teže probavljive, preporučuje se postupno ih uvoditi u prehranu.

Zelenkasto-žute

@meganjades Green banana gang 🍌 #Banana #GreenBanana #MumsOfTikTok #FYP ♬ original sound - Meg Butcher

Banane koje se nalaze na prijelazu iz zelene u žutu boju nude najbolju kombinaciju kalija i vlakana uz umjerenu količinu prirodnih šećera. S oko 2.5 grama vlakana na 100 grama, pomažu u sprječavanju naglih skokova šećera u krvi.

Gastroenterolog dr. Saurabh Sethi, školovan na Harvardu, ističe kako kalij u bananama pomaže u funkciji živaca i održavanju srčanog ritma.

Žute i pjegave banane

@preppykitchen Here are my top two hacks for Ripening Bananas so you can make the perfect banana bread or muffins even when your bananas are green. #preppykitchen #baker #recipevideo ♬ Little Things - Adrián Berenguer

Kako banana dalje dozrijeva i postaje potpuno žuta, udio vlakana se smanjuje, dok slatkoća i mekoća rastu. Takve su banane bogate vitaminom C i B5, koji podržavaju zdravlje kože i metabolizam, te su odlične za brzi nalet energije.

One sa smeđim pjegama sadrže još više vitamina i antioksidansa, ali i oko 17 grama šećera na 100 grama. Zbog visokog udjela šećera i malo vlakana, savršene su za pripremu slastica.

I, koja je banana najzdravija?

Iako svaka faza zrelosti ima svoje prednosti, zelenkasto-žute banane smatraju se najzdravijim izborom. Zbog uravnoteženog omjera vlakana i kalija te umjerene slatkoće, predstavljaju najbolju opciju za većinu ljudi.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.