Koje voće je najzdravije, a dostupno nam je cijele godine?

Foto: Instagram/123rf

OKEJ – koja god voćka da je u pitanju – zdrava je. Samo su neke malo „jače“ od drugih. 

Primjerice: 

Smrznute maline – to divno, nježno voće jedno je od najzdravijih na svijetu. Sve činjenice govore da smanjuje rizike od srčanih udara, Alzheimerove bolesti, pretilosti, dijabetesa i još su pune antioksidansa. Iako im je sezona kratka, cijele su nam godine na raspolaganju smrznute koje, pazite sada, u tom obliku daju još više antioksidansa. 

Jabuke – ako niste znali, za jabuku se kaže da barem jedna dnevno utječe na smanjenje rizika od raka bubrega, debelog crijeva, jajnika, čak i grudi. A imate ih zaista cijele godine.  

Naranče – i mi ih sada imamo cijele godine. Nekada to nije bilo tako, no sada bi ih trebali koristiti i van sezone. Naranče su pune vlakana, vitamina C i odlični su protuupalni saveznik. Jedino što nam u obroku nedostaje je malo grčkog jogurta da se usput i zasitimo. 

Limun – kralj vitamina C dostupan cijele godine, odličan za imati ga uvijek, od jutra u čaši vode - do večernjeg toplog čaja. Limun je pun elektrolita pa je dobar i kao limunada za prije i poslije vježbanja. 

Sušene marelice – preslatke, dostupne, prebogate ljekovitim nutrijentima, posebno vitaminom A za oči, reproduktivne organe i imunitet. Slatke su i stapaju se s mnogim namirnicama, posebno žitaricama i mliječnim proizvodima te su odlične i kao slatki obrok.  

Banane - treba li vam ideja kako da ih konzumirate? Svaki dan barem pola banane, posebno kada osjetite da vam treba malo energije.  

I samo da se zna, voće je zbog svega iznimno važno organizmu, a posebno zbog vlakana pa zato čak ni ovih šest voćki, ako dnevno pojedete po jednu, možda neće biti dovoljno za dnevne potrebe organizma. Treba konzumirati još povrća i raznih drugih namirnica. Pričamo li o nekoj gladi na dijeti?

Voće je uz to i ukusni prirodni šećer pa ako samo zamijenite desert s porcijom voća, već ste učinili mnogo za svoje zdravlje. 

>>>Koje voće ima najmanje, a koje najviše šećera?<<<

Pročitajte više