BBC o ajvaru: Veganski kavijar s Balkana

Foto: Shutterstock

ONO što je hummus u arapskom svijetu, ajvar je na Balkanu, objašnjava autorica BBC-jevog članka Ajvar: The vegan 'caviar' of the Balkans. Ako ste se pitali kako je došla do riječi kavijar, odgovor je vrlo jednostavan. 

Kako ona sama objašnjava, ajvar dolazi od turske riječi havyar, što znači kavijar. Prema nekim teorijama, ime je dobio jer su paprike i ulje bili prilično skupe namirnice u Beogradu u 19. stoljeću, pa su ajvar vlasnici kavana na jelovnicima nazivali kavijarom od rog paprika.

Danas su te namirnice, kaže autorica članka, vrlo povoljne. Pa, nismo baš sigurni koliko se u zadnjih par mjeseci možemo složiti s njom. Iako i dalje traje rasprava čije je ajvar izvorno jelo, jedno je isto - uvijek se pravi u kasnu jesen, u rujnu ili listopadu, govori Lidija.

Ako prošle godine niste napravili zalihe pa sad jedete onaj kupovni, nikako nemojte propustiti ove jeseni napraviti koju teglicu ovog slasnog namaza od paprika koji se na Balkanu jede uz sve, od doručka do večere.

Iako još nije došlo doba godine kad se kuha ajvar, recept možete pronaći OVDJE, a cijeli članak s BBC-ja na ovom linku.

Pročitajte više