Hrpa ljudi ne zna koristiti tavu od nehrđajućeg čelika, ovu grešku najčešće rade

Foto: TikTok

TAVE od nehrđajućeg čelika super su stvar, no sigurno se i vama nerijetko dogodi da vam se hrana lijepi za tavu pa kasnije bude prava noćna mora očistiti ju. No zašto se to točno događa i kako pravilno koristiti tavu od nehrđajućeg čelika?

Dobra vijest je da tavu ne morate baciti, već samo morate paziti da se dovoljno zagrije - ne previše, ne premalo, već taman onoliko koliko je potrebno da se hrana na njoj savršeno ispeče. To je ono što većina radi krivo - ne zagriju tavu kako treba - a na Instagramu smo pronašli odlično objašnjenje kako to napraviti.

>> Košta 10 do 150 eura, Hrvati ga često unište pri prvom korištenju

Leidenfrostov efekt

Instagramer koji stoji iza profila Lets Eat objašnjava da se to zove Leidenfrost efekt. Za početak zagrijte tavu, a kako biste provjerili je li se dovoljno zagrijala, u nju izlijte žlicu vode. Ako se na vodi pojave mjehurići i ona brzo ispari, to znači da se tava nije dovoljno zagrijala i da na nju još ne biste trebali stavljati hranu, objašnjava on.

Ako, s druge strane, u tavu ulijete vodu, a voda se rasprši u male kapljice koje krenu "plesati" po njoj, to znači da je tava prevruća, što također nije dobro. Kako onda znati kada je tava taman na onoj temperaturi na kojoj treba biti?

Kada ulijete vodu u tavu, ona se ne bi smjela raspršiti u male kapljice, već na dva-tri dijela koji će plesati po tavici, a to se događa kada je površina puno toplija od vrelišta tekućine, što se naziva Leidenfrostov efekt.

"Tekućina će ispariti, što rezultira slojem pare, a ta para održava površinu i tekućinu fizički odvojenima. Ista stvar koja se događa s kapljicama vode događa se s vlagom u vašoj hrani pa tako ono što kuhate lagano klizi po isparenom sloju", objašnjava ovaj instagramer.

Zato, dodaje on, uvijek zagrijte tavu prije dodavanja ulja, a zatim dodajte ulje i pustite da se zagrije prije dodavanja hrane. I to je to!

Pročitajte više