Chef Braco Sanjin čuva raštiku od zaborava, najavio je nova jela u Griblji

Foto: Braco Sanjin

NEDAVNO smo vam pisali o pomalo zaboravljenoj lisnatoj, zeljastoj biljci koja se na ovim prostorima jede od davnina, a radi se o raštici. Kao hrana se koristi najmanje 2 tisuće godina, a postoje dokazi da su stari Grci uzgajali nekoliko vrsta ove biljke. Kod nas se uglavnom uzgaja u priobalnom dijelu Hrvatske, na otocima i u Dalmatinskoj zagori.

>> Raštika je oduvijek bila sirotinjska hrana, a sad postaje gastronomski hit

Sprema se na razne načine, kao maneštra sa suhim mesom ili kao prilog uz ribu, a posebno je popularna zimi, kada se jede s dimljenom ovčetinom, korjenastim povrćem i krumpirom. Da ne zaslužuje biti zaboravljena, pokazuje i činjenica kako raštika svoje mjesto nalazi u jelima naših vrhunskih chefova.

Trenutno je zvijezda u Griblji

U veljači ove godine dva poznata lica hrvatske gastronomije, Braco Sanjin i Ivan Pažanin, nakon 13 godina prijateljstva odlučila su zajedno otvoriti konobu u Sukošanu, naziva Griblja.

>> Braco Sanjin i Ivan Pažanin otvaraju konobu

"Došlo je vrijeme za nove početke. Moja nova oaza je konoba Griblja u Sukošanu. Čeka vas izvrsna spiza i svi ste dobrodošli", rekao je Braco Sanjin tom prilikom, inače nagrađivani sudionik kuharskih natjecanja u Hrvatskoj i inozemstvu, a podijelio je s nama i recept za jedno svoje autorsko jelo, pšenicu s dimljenim kozicama i dagnjama.

>> Recept Brace Sanjina za pšenicu s dimljenim kozicama i dagnjama

Mjesecima nakon otvorenja Griblja i dalje radi punom parom, a došlo je vrijeme da na jelovnik dođu neka nova jela, između ostalog i jela s raštikom, tim na trenutke zaboravljenim lisnatim povrćem koje je othranilo generacije ribara, seljaka, ali i plemića.

Sanjin drži do tradicije

"Svi znate koliko sam lud za davno zaboravljenim i nepravedno podcijenjenim namirnicama. Splitska publika je od 2017. godine imala priliku uživati u mojim pljukancima s bakalarom i 'sirotinjskom' raštikom upravo u ovo blagdansko vrijeme, kad je raštika najslađa", napisao je Braco Sanjin.

"U pšenici s bakalarom splitska publika je uživala skoro dva desetljeća, a od sutra i zadarska publika može svakog petka i nedjelje uživati u našim bakalarima na tradicionalan, ali i moj način u konobi Griblja", najavio je chef nova jela u Griblji.

Pročitajte više