Chefica za Guardian otkrila bez kojih 12 sastojaka ne može i koristi ih skoro u svemu

Foto: Instagram/annajones

NEKI SU sastojci poznati po tome da svako jelo mogu podići na novu razinu i poboljšati mu okus, a u nastavku izdvajamo njih 12 koje obavezno morate imati u svom hladnjaku ili smočnici. Svi ti sastojci obavezni su u kuhinji chefice Anne Jones, koja je za Guardian napisala da ih koristi u gotovo svakom jelu.

Limun

Limun možete iskoristiti u toliko različitih jela, a savršen, kiselkast okus limuna odlično se slaže u mnogim kremastim desertima, kao što su, primjerice, limun tart ili rolada s kremom od limuna. No, ni tu nije kraj korištenju soka od limuna - poznato je da se odlično slaže s ribom, može se dodati i salatama, a sjajno ide i uz piletinu. Limun možete dodati i u tjesteninu, a ovdje je jedan super recept.

Tahini

Tahini, pasta od sjemenki sezama, odličan je dodatak mnogim jelima. Od nje možete napraviti umak i jesti ga sa sirovim ili pečenim povrćem, možete ga jesti i kao namaz, a od njega se mogu napraviti i razni preljevi za meso ili salatu. Neki ga koriste kao nadomjestak za maslac ili namaz od kikirikija, a ako tahini umak želite napraviti kod kuće, ovdje je recept.

Maslac od kikirikija

I maslac od kikirikija vrlo je svestran sastojak u kuhinji, a dodaje sjajnu kremoznost juhama kao što je, primjerice, juha od rajčice, u koju Jones uvijek dodaje maslac od kikirikija. Dodajte ga u curry ili u variva, a ako volite malo slanije slastice, dodajte ga i u kolače ili u ove kekse s kikiriki maslacem. Još jedno odlično jelo koje možete probati je i piletina s kikiriki umakom.

>> Ovih 18 začina i začinskih trava super se slaže s piletinom, kombinacija je brdo

Miso

Miso pasta japanski je začin koji se proizvodi fermentacijom sojinih zrna sa solju i kōjijem, a ponekad i rižom, ječmom ili morskim algama. Postoji nekoliko vrsta miso paste, no svaka će vašem jelu dati poseban okus. Miso je posebno koristan u vegetarijanskoj kuhinji jer okus povrća podiže na novu razinu, kaže Jones, a od miso paste možete napraviti finu juhu ili ju dodati u razne umake ili namaze.

Maslinovo ulje

Dobro maslinovo ulje poboljšava gotovo svako jelo, kaže Jones, i može se pokapati na gotovo sve, od salata pa čak do sladoleda od vanilije, a može se dodati i u kolače. Od maslinovog ulja možete napraviti sjajan umak koji će svako jelo podići na novu razinu - ulje ulijte u tavu i na njemu prepecite nasjeckanu vezicu mladog luka. Začinite po želji i dodajte salatama, mesu ili nekom drugom jelu, a za meso možete napraviti i ovaj pikantni preljev od maslinovog ulja.

Ocat

Kiselost je važna komponenta mnogih jela pa je zato ocat još jedan sastojak koji morate imati pri ruci kada kuhate. Ocat je uvijek dostupan, jeftin i jednostavan način za dodavanje daška kiselosti jelima, a osim što se dodaje salatama, od njega možete napraviti ukusan umak, kao i vinaigrette, ako imate balzamični ocat.

>> Što je provansalska mješavina i zašto s njom treba paziti

Senf

Samo mala žlica senfa svakom vašem jelu može dati odličan okus, a bez obzira na to kako ga upotrijebite, to je tako jednostavan način da svoja jela podignete na novu razinu, ističe Jones. Možete ga dodati u sendviče kao umak (a od njega možete napraviti i ovaj popularni umak), njime premazati krumpire pa ih ispeći, a možete ga koristiti i u marinadi za meso prije pečenja. Još neki odlični recepti sa senfom su i ovaj za pečeno pile s umakom od meda, senfa i naranče, kao i ovaj za meso u umaku od senfa.

Konzervirane rajčice

Iako su svježe rajčice najbolje, i od konzerviranih rajčica mogu se napraviti prava čuda. Rajčice iz konzerve su poznate po svojoj kombinaciji kiselosti i slatkoće, a Jones ističe da ih baš zato voli koristiti. Od njih možete napraviti jednostavan umak od rajčica koji kasnije možete dodavati u razna jela pa napraviti jednostavne penne marinara, njoke u umaku od rajčice ili piletinu u umaku od rajčice.

Kapari

Kapari su sjajan dodatak svakoj kuhinji jer svakom jelu donose slanoću i kiselost. U veganskoj kuhinji stvaraju sjajnu bazu koja zamjenjuje, primjerice, inćune, a njihova salamura sjajna je za poprskati focacciu prije pečenja ili za umake za tjesteninu. Neki od recepata s kaparima koje možete probati jesu ovaj za piletinu s limunom i kaparima, kao i ovaj za tjesteninu s brokulom, bademima i kaparima.

>> Namirnice koje bi svaki ljubitelj ljutog koji drži do sebe trebao imati u kuhinji

Češnjak

Više nego ijedan drugi sastojak na ovoj listi, češnjak ima nevjerojatnu moć da transformira svako jelo, ističe Jones. Dodajte ga u marinade za meso, od njega napravite confit pa njime premažite kruh i zapecite ga (ili probajte ovaj recept za baguette s češnjakom), a možete napraviti i ovo preukusno lisnato tijesto s češnjakom.

Čili

Čili je nezaobilazan dodatak jelima za sve koji su ljubitelji ljutog. Nema tog jela u koje ne možete dodati čili - žličicu čilija dodajte u jogurte ili umake, dodajte ga u zapečeni grah, napravite chilli con carne... Opcije su beskrajne, a okusa neće nedostajati.

Luk

Slično češnjaku, i luk jelima daje sjajan okus, a može ga se koristiti na stotine različitih načina. Dodajte ga svježeg u salate ili ga malo propirjajte i dobit ćete bazu za razna ukusna jela. A tu je, naravno, i karamelizirani luk kao savršeni dodatak svim jelima.

Pročitajte više