Dok na sjeveru zemlje vlada pomama za krafnama, Dalmatinci luduju za nečim drugim

Foto: Mare Kežević

Dok velik dio Hrvatske uživa u krafnama, posebno u ovo doba godine, toliko da su dostupne beskonačne verzije okusa, a cijene skaču do preko 3 eura po komadu te se za njih čeka red ili ih se naručuje danima unaprijed, mi smo odlučili provjeriti kakvo je stanje u Dalmaciji, odnosno u Zadru.

>>Probali smo krafne zbog kojih je u Zagrebu nastala ludnica. Najskuplje koštaju 3 eura

Nakon brze ankete o tome gdje su Zadranima krafne najbolje, odluka je pala i obišli smo tri male obiteljske pekare u različitim dijelovima grada i probali krafne koje prodaju. Naišli smo na tri potpuno različite priče o punjenjima, cijeni, gramaži…

Fritule vs. krafne

"Prije nego što smo došli u Zadar, moja obitelj je još od osamdesetih imala pekaru u Zagorju. Tamo bismo na današnji dan, par dana prije početka korizme, znali u jednoj noći ispeći 1000 krafni i sve bismo prodali. U Zadru ispečemo pedesetak i prodamo ih, ali to je to, takva je ponuda i potražnja", kaže nam Nikola Pecolaj iz pekare Dalmatinka, gdje smo ga zatekli u jutarnjoj smjeni sa suprugom Rebeccom.

Razlog što se krafne u Zadru ne prodaju na kutije, ne naručuju unaprijed i za njima ne vlada pomama veća nego u ostalim mjesecima u godini mogao bi se svesti na jednu riječ.

"Fritule. Ovdje su ljudi ludi za njima i prodajemo ih puno više nego krafne. Stalno su nam u ponudi, a noć prije Badnjaka u našoj proizvodnji postoje gotovo samo one. Onda imamo narudžbe unaprijed i ljudi dolaze po svoje pakete. To je tradicija. U Dalmaciji su fritule, na sjeveru krafne i to je to."

Kad krene toplije vrijeme i strani svijet preplavi zadarske ulice, turisti često pitaju za fritule i što su one, a onda se zna dogoditi da im se kaže kako su fritule - mini donuts ili mini krafne. Domaći na to obično nabace jedno kolutanje očima i gunđanje jer, iako je objašnjenje možda najpraktičnije, ono nije sasvim točno. Drugačije je tijesto, način pripreme, sastojci… Skoro sve. 

Fritule su fritule, a krafne su krafne, najčešće je objašnjenje domaćih.

Narudžbe za Uskrs

Pokladno vrijeme spaja se s Uskrsom, pa je već nekoliko tjedana u staklenim vitrinama moguće naći i pogače. Pekara Aroma na Voštarnici poznata je po njima i mnogi Zadrani baš tamo kupuju svoje.

"Već sad imamo neke narudžbe za Uskrs, one su nam zaštitni znak i recept ne smije ići u javnost. Isto je i s krafnama, u obitelji se čuva receptura. Naše su krafne teške oko sto grama, nekad budu veće jer tijesto više ukisa, ali težina je uvijek tu negdje", kaže Artan Biraj, poslovođa u Aromi. 

Njihove krafne punjene su i čokoladom i marmeladom i cijena im je 80 centi. 

"Malo više ih prodajemo ovih dana, dok su maškare, ali ništa zamjetno više", kaže Biraj. Uputili smo se i u kvart Vidici, do pekare Zara, pred kojom je često velika gužva. Tamo imaju krafne s vanilijom, čokoladom i marmeladom, i to one standardne veličine i one malo manje. Cijene su im jedan euro za veće i 70 centi za manje.

"Prave se ovdje iza cijelu noć, ništa nije unaprijed napravljeno ili smrznuto. Nama je ipak najveći promet u sezoni, kad dođu turisti, puno više nego ostalih mjeseci u godini. Tada najviše radimo i jedva stignemo napeći koliko možemo prodati", kažu nam djelatnici u Zari.

Najskuplje krafne u Zadru - 1.50 eura

U pekari Dalmatinka, samo par koraka od Kopnenih vrata i lučice Foša, nedavno su istaknuli natpis, potaknuti sve češćom pojavom smrznutih, unaprijed pripremljenih proizvoda koji se nude po franšiznim pekarama i trgovačkim lancima. Na natpisu stoji: "Mi sami mijesimo i pečemo naše proizvode ovdje, u našoj pekari."

Njihove krafne razlikuju se od većine po tome što ih ne pune filom kroz rupicu, već ih odozgo režu nožem i ručno pune žlicama marmelade od višnje ili marelice te vanilijom i čokoladom.

"Zato jesu ovako teške, imaju oko 140 grama, a od toga je 70 grama fila", kažu.

Ove krafne su i najskuplje na koje smo naišli i cijena im je 1.50 eura.

"Mislim da se ništa ne može usporediti s proizvodom koji napravimo sami od početka do kraja. Svako jaje, svaka žlica brašna, svaki prstohvat soli stavljamo i kontroliramo sami i na to smo ponosni", kaže Pecolaj.

Pročitajte više