Grašak je dosta jeftina, a hranjiva namirnica koju koristimo jako često

Foto: Shutterstock

TIJEKOM godine, svježi grašak naći ćete na tržnicama i trgovinama od svibnja do srpnja/kolovoza. Prilikom kupovine potražite čvrste i sjajne mahune, neka budu srednje veličine, s mekanim i zelenim vrhovima, koje su pune, nabijene tako da imate osjećaj da će se uskoro raspuknuti. Izbjegavajte kupovinu mahuna graška koje su napuhnute, bez sjaja, žućkaste ili s mrljicama.

Otvorite mahunu i probajte nekoliko zrna graška da vidite je li svjež i sladak. Osim graška u mahuni, možete kupiti i već očišćen svježi grašak gotovo na svakom štandu. Grašak kupite na dan pripreme, a ako ga taj dan nećete pripremati, neočišćeni i neoprani grašak čuvajte u hladnjaku najviše dva dana.

Danas se samo 5% graška upotrebljava u svježem stanju, dok se ostatak zamrzava, konzervira ili suši. Najčešća metoda čuvanja je svakako smrzavanje i slažemo se da bez smrznutog graška ne bismo mogli izdržati zimu.

Možete ga kupiti (vrećica od 500 grama u trgovinama košta oko 7 kuna), ali i smrznuti sami ono što niste iskoristili dok je svjež. Peteljku odvojite od mahune i povucite nit duž mahune. Pritisnite i otvorite mahunu graška i prstom izvadite zrna graška. Možete ga kombinirati i s mesom, osobito mladom janjetinom ili teletinom i pripremiti izvrstan gulaš, od njega možete napraviti juhu ili ga dodati u domaću nedjeljnu, napraviti namaz ili svima nam omiljeni rizi-bizi.

Gulaš od krumpira i graška

Dinstana riža s povrćem

Janjetina s bižima

Tjestenina u kremastom umaku od graška i češnjaka

Rižoto od graška

Krem juha od graška

Pesto od graška i oraha

Pročitajte više