Hrana stvorena za mamurna jutra i popodneva (ne računamo masne dostave)

Foto: Unsplash

NEĆEMO se sad međusobno lagati kako nikad nitko ovdje nije popio malo previše pa mu se činilo da jutro donosi, kako bi rekla Vesna Pisarović, kraj, ali u našem slučaju kraj života. Glavobolja, mučnina, nekad i vrtoglavica, a možda i bunilo dogodili su se u jednom trenutku svakome i uvijek se čini kako stvar može spasiti jedino hrana iz dostave, i to masni burger, uparena pizza ili zagrebački iz stiropora.

Od sada pa nadalje budite pametniji i pripremite se na vrijeme, svakako će vam dobro doći što se tiče budžeta koji je nakon izlaska ionako klimav, a i nećete nakon sveg ovog gore nabrojenog veselja još imati i priliku dobiti trovanje hranom samo zato što ste naručili hranu iz obližnje prčvarnice s najkraćim vremenom za dostavu.

Sastavili smo listu jela koja možete pripremiti unaprijed i drugi dan samo podgrijati, baciti na tavu ili u pećnicu. Nije šala, ovo su doslovno jela koja nam spašavaju živu glavu taj nesretni dan nakon fešte.

1. Pohano meso, bilo koje

Kad smo mamurni, pohanom nema ravnog. A tako ga je lako pripremiti. Meso istucite, začinite, uvaljajte u brašno, jaja i mrvice (mi ih volimo pomiješati sa sirom ribancem), stavite u posudu ili na tanjur i prekrijte prozirnom folijom kako se ne bi osušilo. Stavite ga u hladnjak i idući dan zagrijte malo ulja u tavi, ispržite šnicle, za što vam treba desetak minuta i eto ga - bolje od dostave.

>> Recept za bečki odrezak

2. Gusta juha s prepečenim kruhom

Ima jedna juha koja nam odlično paše jer je puna okusa, gusta, topla, taman da ugrije i pripremi za lijeno popodne na kauču ispod dekice. Ili popodnevnu smjenu na poslu, kako koga. Baza je crvena leća, dodati možete sve što nađete od povrća, a ostavite je gušću ili rjeđu, kako vam bolje odgovara.

Nama je draža kad je rjeđa. Jedemo je obavezno uz prepečene kockice kruha koje napravimo unaprijed jer mogu stajati par dana. Odlična su kombinacija uz ovu juhu koja se podgrije u par minuta. Recept za juhu je na ovom linku, a za kruščiće na ovom ovdje.

3. Punjene kiflice

Bilo da ih punite šunkom i sirom, svježim sirom ili marmeladom, pa i Nutellom, kad se ispeku i ohlade, spremite ih u zatvorenu kutiju da se ne suše i drugo jutro će vam doći kao naručene. Čuj to - naručene. Da, jednako dobre kao iz pekare, a puno jeftinije. Recept za naše najdraže kiflice mekane kao pamuk je OVDJE.

4. Obični biskvit s voćem

Ovakvi nas kolači spašavaju usred tjedna kad nam se jede nešto slatko, ali i vikendima kad bismo umjesto kupovnih keksa radije pojeli kolač, a ovaj nas spreman čeka u kuhinji. Napraviti ga je tako lako, a čak je i bolji drugi i treći dan jer postaje sočniji. Umjesto višanja iz kompota stavite komadiće jabuka, polovice šljiva, borovnice, pa možete i ananas iz konzerve, zašto ne? Recept je na ovom linku.

Pročitajte više