U Splitu zaratili sladoledari, u svega deset metara dva lokala s identičnim imenom

Foto: Shutterstock

"U SPLITU bjesni sladoledarski rat. Pukla ljubav među vlasnicima najpopularnije gelaterije, sad se 'kolju' oko imena", piše Slobodna Dalmacija o trenutno gorućem sladoledarskom pitanju u gradu pod Marjanom. Riječ je o Gelateriji Emiliana, koja je sada na dvije adrese udaljene tek desetak metara (Cosmijeva 1 i Pistura 1). Glavni spor trenutno je slavno ime sladoledarnice. Ova prva, u Cosmijevoj 1, ondje je posljednjih pet godina.

"Evo, sad cijeli grad govori kako je vlasnik prve gelaterije naprasno morao izaći iz prostora i otići u drugi. Ali onaj tko je u stari prostor ušao otvorio je opet gelateriju i k tome zločesto otuđio već brendirano ime, a s njim i njegovo naslijeđe. I tako bezočno pokušao sebi priskrbiti lovorike za daljnji rad, kiteći se tuđim. Tako priča Split", piše Slobodna.

Iz portala su se obratili direktno voditelju prve Gelaterije Emiliana, a potom i voditelju one druge, nedavno otvorene na novoj adresi. 

Ime je zaštićeno, ipak ga koriste dvije sladoledarnice

Voditelj prve Gelaterije Emiliana, objekta sa stare adrese, navodi kako je tvrtka Prima-auto već godinama korisnik prostora u Cosmijevoj 1. I u njemu je 2019. godine otvorila sladoledarnicu. Prostor odmah kroz poslovnu suradnju daju obitelji koja se već dugo bavi ugostiteljskim radom. Voditelj Gelaterije Emiliana, rekli su im, tada postaje Lirim Bajrami, kojeg su Splićani počeli doživljavati kao vlasnika gelaterije.

No, Lirim nije nikada bio vlasnik Gelaterije Emiliana, već tek radnik u tvrtki Prima-auto, s kojim je radni odnos prestao krajem veljače ove godine. On je tada izašao iz njihovog prostora i na novoj adresi otvorio novu gelateriju.

"Nazivaju je Gelateria Emiliana 2019. Time nezakonito uzimaju ime naše sladoledarnice koje smo mi, Prima-auto, u lipnju 2023. godine zaštitili robnim žigom. To javnost nije znala, zbog čega svjedočimo problemu koji je zbog krive percepcije od nas stvorio žrtve hajke. I nanio nam veliku štetu, materijalno i moralno nas ponizio. Pa mi nismo lopovi, mi nikome nismo ništa ukrali. Ponavljamo, Prima-auto je pravi, jedini vlasnik imena Gelateria Emiliana, zaštićenog kao intelektualno vlasništvo. I nitko ga drugi osim nas ne smije koristiti. Zakon je jasan", objasnio je Slobodnoj voditelj.

Što kažu iz nove Emiliane

Svoje bivše partnere upozoravali su na odredbe vezane uz zaštitu imena, pokušali do sada to riješiti mirno, ali nisu uspjeli naći zajednički jezik. Druga strana, pak, oni iz novootvorene Gelaterie Emiliana, u medije ne žele izlaziti kao pojedinci, već isključivo u kolektivu. Slobodnoj su potvrdili kako je s tvrtkom Prima-auto postojala poslovna suradnja, a krajem veljače u prvom objektu im je prestao radni odnos pa je obitelj otvorila svoju, novu gelateriju, vrlo blizu stare.

Kažu kako su ime osmislili upravo oni, i to po talijanskoj pokrajini Emiliana iz koje sladoledarnica nabavlja sirovine.

"Nismo mogli registrirati i zaštititi ime Gelateria Emiliana jer naprosto nismo bili vlasnici tvrtke. Tvrtka je bila Prima-auto s kojom smo imali poslovnu suradnju. Ali ime je naše, mi smo ga izmislili. Kao i koncept Emiliana sladoleda, recepturu, taj posebni okus koji Splićani obožavaju", zaključili su za Slobodnu iz nove lokacije.

Pročitajte više