Ovaj je tim uz pomoć umjetne inteligencije stvorio plant-based juhu od kornjače

Screenshot: Not Turtle

IMA OKUS baš poput juhe od kornjače, ali u zdjeli nema ni traga ovom ugroženom stvorenju - čileanska tvrtka za proizvodnju hrane na bazi biljaka NotCo rekreirala je ovo poznato jelo uz pomoć umjetne inteligencije i nada se da će tako pomoći podići svijest o kornjačama koje su već neko vrijeme na listi ugroženih životinja.

Proces izrade ove juhe snimljen je za dokumentarac koji detaljno opisuje laboratorijske i industrijske radove koji su bili potrebni kako bi se stvorila ova juha, uz objašnjenje štete koju uzrokuje lov na kornjače za ljudsku prehranu.

"Radimo na ovome nekoliko godina. Uvijek se pitamo 'zašto ne', zato smo na kraju napravili ovo kako bismo pomogli ugroženim vrstama, kao što je slučaj s juhom od kornjača", za Reuters je rekao Bernardo Moltedo, vođa AI kulinarske znanosti tvrtke NotCo.

Analizirali gomilu biljaka dok nisu pronašli dobitnu kombinaciju

NotCo-ova umjetna inteligencija analizirala je čak 300 tisuća biljaka i napravila 260 kvintilijuna kombinacija sve dok nije pronašla mješavinu od pet proteina koja je najviše nalikovala mesu kornjače, a peruanski chef Diego Oka pomogao je da se od toga napravi juha.

Za sada ni kornjačino meso biljnog podrijetla ni juha nisu u prodaji, ali tvrtka planira održati virtualni tečaj kako bi naučila ljude kako se priprema ova juha. A zelene kornjače, odnosno goleme želve, čije se meso tradicionalno koristi za pripremu ove juhe, nalaze se na crvenom popisu ugroženih vrsta - na njihov broj utječu zagađenje, ekstremni vremenski uvjeti i ribolov. 

Iako je iskorištavanje ovih morskih kornjača zabranjeno u većini zemalja svijeta, juha od kornjače i dalje je vrlo tražena u zemljama diljem Azije i Latinske Amerike, uključujući Kinu, Meksiko, Peru i Maleziju. Zato će ova juha na biljnoj bazi biti odlična alternativa i potencijalno spasiti ugrožene kornjače.

Što radi tvrtka NotCo?

Tvrtka za proizvodnju hrane NotCo trenutno djeluje u 12 zemalja i stvara hranu poput hamburgera, mlijeka, majoneze ili sladoleda od biljaka koje simuliraju okus i teksturu tradicionalnih sastojaka životinjskog podrijetla, koristeći program umjetne inteligencije koji im pomaže odlučiti što koristiti. 

Pročitajte više