Iako joj nije sezona, kupili smo brokulu i pripremili ovu hit juhu s Instagrama

Foto: Ena Dragičević/Index

IAKO joj sad i nije sezona, tržnice su pune brokule, a kad naiđemo na ovako lijepe primjerke kao što su na fotografiji iznad, teško je doma otići praznih ruku i torbi. Otegotna je okolnost i ta što nas već dva dana, otkako je objavljen na Instagramu kod Alfiea Steinera na profilu @alfiecooks progoni i recept za njegovu bogatu, gustu juhu od brokule.

Brokulu u vis, tanjure na servis

"Još jedan sjajan način korištenja brokule je pretvoriti je u kremastu, zelenu, živahnu juhu. Savršeno jelo za početak proljeća", piše Alfie koji stoji iza odličnog profila i svakako preporučujemo da bacite oko i na njegove druge videorecepte. A sad natrag na njegovu juhu od brokule i cheddara, evo koji su sastojci za nju potrebni:

  • 1 brokula
  • 1 poriluk
  • 2 štapića celera
  • 1 veći krumpir
  • 4 režnja češnjaka
  • 2 žlice brašna (ako ne želite, slobodno preskočite)
  • 1 žlica jabučnog octa / vina (po želji)
  • 700 ml povrtnog temeljca
  • 250 ml vrhnja
  • 100 g špinata
  • 60g svježeg začinskog bilja (on koristi mentu i peršin)
  • 3 žlice parmezana
  • 200 g cheddara
  • 1 žličica dijon senfa
  • 1 žličica miso paste
  • 1 limun
  • sol i papar
  • dimljena paprika
  • maslinovo ulje

Poriluk, celer, luk, oguljeni krumpir i češnjak sitno nasjeckajte. Brokulu natrgajte na komade te sitno nasjeckajte stabljiku. Zagrijte dobar dio ulja u velikom loncu na srednje jakoj vatri. U lonac s velikim prstohvatom soli dodajte nasjeckani poriluk, celer, krumpir te stabljike brokule. Pirjajte dok ne omekšaju, 5-10 minuta. Sada dodajte češnjak, pržite još minutu, pa dodajte brašno i ostavite da se dinsta 1-2 minute.

Ulijte ocat/vino da deglazirate lonac, zatim ulijte temeljac od povrća pa pustite da zavri. 5Smanjite vatru, ubacite cvjetove brokule i vrhnje, pa pirjajte dok ne omekšaju, bit će dovoljno 5 minuta. Pustite da se malo ohladi, a zatim izblendajte sa špinatom i svježim začinskim biljem dok ne postane glatko. Dodajte još temeljca da razrijedite ako je potrebno. Ulijte natrag u lonac, zatim dodajte naribani sir, senf, miso pastu i limunov sok. Začinite po ukusu solju i paprom. Servirajte juhu u zdjelice, poslužite uz tost s maslacem.

Što vi kažete, sviđa li vam se ovaj recept ili više volite nešto jednostavniju varijantu juhe od brokule? 

Pročitajte više