Ovo je, prema mještanima, devet lokacija u Malmöu s najboljom hranom

Ilustracija: Shutterstock

NA GASTRONOMSKOJ sceni Malmöa uistinu je moguće pronaći svašta - od skromnih štandova sa svježom ribom na glavnoj tržnici do gastropubova s Michelinovim zvjezdicama. Malmö ima zaista sve i u ovom gradu sigurno nećete ostati gladni.

No baš kao i svaki drugi grad, i Malmö ima neka mjesta koja su skriveni dragulji i u koja lokalci obožavaju zalaziti u vrijeme ručka ili večere. U nastavku smo izdvojili nekoliko najboljih mjesta u Malmöu prema izboru mještana, a kako piše stranica Hotels.com.

>> Malmö je švedski prvak kad je riječ o hrani i održivosti, evo kako su to uspjeli

1. Lilla Torg

Adresa: Lilla Torg (trg je to koji okružuje mnoštvo raznih restorana)

Lilla torg ili mali trg nešto je poput kulinarskog centra u Malmöu, a lokalno stanovništvo ovdje se okuplja najviše ljeti, kada su terase na trgu i u okolnim ulicama Gamla Väster prepune.

Ovo šarmantno povijesno mjesto datira iz 1590-ih i nalazi se samo nekoliko koraka od trga Stortorget, a kada je hrana u pitanju, nudi širok izbor restorana za svačiji ukus. Restorani koji poslužuju američku, talijansku, japansku i švedsku kuhinju ovdje se nalaze na jednom mjestu, a osim toga, ima i puno barova.

2. Möllevångstorget

Adresa: Möllevångstorget (gradski trg i tržnica)

Trg Möllevång multikulturalno je središte na kulinarskoj karti Malmöa, a iako možda nije blizu centru, nalazi se u blizini željezničke stanice Triangeln. Tijekom dana ovdje možete kupiti ručak i svježe namirnice na tržnici, a u večernjim satima tempo se ubrzava i široka lepeza restorana otvara svoja vrata. Ponuda je raznolika, ali središnje mjesto zauzimaju jela iz Azije i Bliskog istoka.

3. Jalla Jalla

Adresa: Bergsgatan 16

Jalla Jalla je nadaleko poznata po svom izvrsnom falafelu, ugodnoj atmosferi i ljubaznoj usluzi, a ako je vjerovati lokalcima, ovdje ćete kušati najbolji falafel. Ovo fast food mjesto nalazi se u ulici Bergsgatan okruženo koncertnim dvoranama i noćnim klubovima, a ako niste raspoloženi za pržena jela, na jelovniku imaju i kebab i hamburgere.

4. Malmö Saluhall

Adresa: Gibraltargatan 6

Malmö Saluhall nova je i moderna tržnica u kojoj gosti mogu uživati u nevjerojatnoj hrani na otvorenom, ali i unutra. Smještena je u staroj zgradi skladišta i udaljena je samo nekoliko minuta hoda od glavnog kolodvora Malmö, a u ponudi ima svašta - od tradicionalne švedske hrane i svježe ribe do jela s grilla, ramena, falafela, hamburgera i sendviča.

5. Lyran

Adresa: Simrishamnsgatan 36A

Lyran je popularan i nagrađivan restoran koji se nalazi u Möllevångenu u srcu Malmöa, a naglasak stavlja na kvalitetne, lokalne namirnice u uzbudljivim kombinacijama.

Neki njihovi specijaliteti uključuju skonsku patku, divlje gljive lokalnog dobavljača i eliksir soka od breze, a iako je restoran malo izvan utabane staze, zabačen u kutu stambene četvrti, to je jedno mirno i opušteno mjesto koje lokalci vole.

6. Vegegården

Adresa: Rörsjögatan 23

Nagrađivani vegetarijanski restoran Vegegården smješten je pokraj muzeja Moderna Museet u središtu grada, a sva je hrana u njemu svježe pripremljena i dobro začinjena, kažu, s fokusom na svježe povrće.

Ovdje možete kušati vegetarijansku zamjenu za patku, govedinu, kozice i ribu, možete naručiti pojedinačna jela s jelovnika, a ovdje postoji i švedski stol koji je serviran za vrijeme ručka radnim danom te popodne i navečer tijekom vikenda.

7. Carnivore Steak House

Adresa: Östra Förstadsgatan 24

Carnivore Steak House savršeno je mjesto za mesojede, jer je u središtu radnje ovdje upravo meso. Popularni restoran nalazi se u četvrti Rörsjöstaden, istočno od centra, a iako jelovnik nije toliko širok, ovdje možete birati između govedine, janjetine, piletine, lososa, hamburgera, woka s povrćem i još par jela, a od priloga, tu su krumpirići, kruh s češnjakom i razne salate.

8. Blå Hoddan

Adresa: Banérskajen 13

Blå Hoddan riblja je tržnica, ali i restoran, a ovdje se prodaje i poslužuje svježe ulovljena riba. Restoran se nalazi pokraj dvorca Malmö, a najpoznatiji je po svom bakalaru, iverku i rombovima.

Posjetitelji također mogu uživati u dimljenoj ribi i ukiseljenoj haringi, posebno pred blagdane poput Uskrsa i Božića. Njihovi najpoznatiji specijaliteti su riblja juha, fish and chips i haringa s pire krumpirom.

9. Vollmers

Adresa: Tegelgårdsgatan 5

Iako možda nije prvi na listi mještana zbog ekskluzivnosti i cijene, Vollmers je jedini restoran u Malmöu s dvije Michelinove zvjezdice, a u ponudi ima skandinavske specijalitete. Ovaj maleni restoran smješten u četvrti Gamla Väster nalazi se na korak od Lilla torga i privlači gurmane iz cijele sjeverne Europe. Jela se ovdje temelje na godišnjim dobima i dostupnosti svježih, lokalnih namirnica.

>> Blogerica koja živi u Malmöu podijelila gdje se najbolje jede u ovom gradu

Pročitajte više