Hrvatski restorani s Michelinovim zvjezdicama su među skupljima u svijetu

Foto: Instagram/Pelegrini

VEĆ SMO pisali o nekim najskupljim, ali i najjeftinijim opcijama kada su u pitanju restorani s Michelinovim zvjezdicama, no kako u cijeloj toj priči stoje hrvatski restorani i koliko ćete morati izdvojiti za večeru u jednom od njih? 

Podsjetimo, Hrvatska ima ukupno 10 restorana s Michelinovim zvjezdicama. Bilo ih je 11, sve dok restoran Draga Di Lovrana ranije ove godine nije odlučio "vratiti" zvjezdicu, a sada je časopis Chef's Pencil objavio izvješće u kojemu stoji da je Hrvatska među skupljim državama kada je riječ o restoranima s Michelinovim zvjezdicama.

>> Hrvatski restoran vraća Michelinovu zvjezdicu: "Otjerala nam je goste"

Najskuplja zemlja je Danska, i Hrvatska je među skupljima

Chef's Pencil časopis je koji prati međunarodnu gastronomsku scenu, a sada je objavio izvješće o potrošnji u fine dining restoranima na svjetskoj razini - analizirali su više od 3.500 restorana s Michelinovim zvjezdicama u više od 40 zemalja, a do ovih su zaključaka došli.

U Hrvatskoj, najskuplji degustacijski meni košta u prosjeku 159 eura - slično je kao u Italiji (160 eura) i Poljskoj (161 euro), ali i skuplje od, primjerice, Francuske (150 eura), Nizozemske (150 eura) i Španjolske (149 eura).

Najskuplje zemlje su Danska (295 eura), Hong Kong (249 eura), Island (233 eura), Singapur (226 eura), SAD (213 eura), Švedska (206 eura), UAE (203 eura), Austrija (203 eura), Švicarska (201 euro) i Norveška (192 eura). S druge strane, najpovoljnije opcije nude Vijetnam (122 eura), Brazil (123 eura), Malta (125 eura), Kina (129 eura), Grčka (132 eura), Slovenija i Belgija (135 eura), Argentina (137 eura), Turska (138 eura) i Malezija (139 eura).

>> Želite li večerati u restoranu s Michelinovom zvjezdicom, ovo su najpovoljnije opcije

Na razini grada, najskuplji gradovi za fine dining su Kopenhagen (416 eura), Macau (265 eura), Hong Kong (249 eura), San Francisco (246 eura) i Dubai (243 eura, a najpovoljniji su Chengdu (82 eura), Vancouver (106 eura), Hangzhou (107 eura), São Paolo (108 eura) i Taichung u Tajvanu (109 eura).

Kako se kreću cijene degustacijskih menija u Hrvatskoj?

Kao što smo već spomenuli, Hrvatska ima 10 restorana s Michelinovim zvjezdicama - Noel u Zagrebu, Monte i Agli amici u Rovinju, Korak na Plešivici, Nebo u Opatiji, Alfred Keller na Lošinju, Pelegrini u Šibeniku, Boškinac na Pagu, LD na Korčuli te 360 u Dubrovniku.

U zagrebačkom Noelu degustacijski meni je najskuplji i za njega ćete morati izdvojiti 195 eura, baš kao i za meni Red od osam sljedova u restoranu Monte, no ovdje su u ponudi još i meni za 180 eura i za 165 eura, meni od četiri slijeda za 145 eura i meni od tri slijeda za 130 eura. Večera od osam sljedova u restoranu Korak iznosi 121 euro.

Za meni od šest sljedova u restoranu Pelegrini izdvojit ćete 185 eura, a za jedan od dva menija u rovinjskom Agli amici 170 eura. Ista je cijena degustacijskog menija od devet sljedova u restoranu LD na Korčuli, gdje još možete odabrati meni od tri slijeda za 135 eura ili meni za ručak za 85 eura.

Degustacijski meni u dubrovačkom restoranu 360 košta 178 eura, meni od tri jela 148 eura, a meni od dva jela 108 eura. Restoran Boškinac nudi meni od osam sljedova za 158 eura ili četiri slijeda za 108 eura, dok ćete u restoranu Nebo za degustacijski meni od deset sljedova izdvojiti 145 eura, a za skraćeni degustacijski meni 95 eura.

Pročitajte više