Napravili smo savršeni cheesecake i zapisali sve trikove

SVI žele da baš njihov cheesecake ispadne savršeno, a mi smo zasukali rukave i odlučili istražiti kako doći do najboljeg rezultata. Neki recepti zahtijevaju krem sir, koji je dosta skuplji, kao i razne dodatke zbog kojih cheesecake postaje kolač samo za posebne prilike. Mi smo se odlučili za recept koji u sastojcima nema kerefeka - podloga je od keksa i maslaca, a krema od najobičnijeg svježeg kravljeg sira, jaja i šećera sa žličicom tajnog sastojka.

1. Da biste napravili savršeni cheesecake, uvijek koristite sastojke sobne temperature. Izvadite ih iz hladnjaka i ostavite na radnoj plohi barem sat vremena prije nego što ćete pripremati tortu.

2. Maslac rastopite na laganoj vatri, a kekse stavite u vrećicu za zamrzavanje i usitnite valjkom za tijesto. Odaberite deblju vrećicu da se ne probije. Isto možete napraviti i u multipraktiku, ali nema ga svatko doma. Keksi koje smo mi koristili su petit keksi koji se u kućanstvima na ovim prostorima koriste za razne kolače, a i cjenovno su prihvatljivi jer oko pola kile košta petnaestak kuna. To vam je jedno veliko pakiranje dovoljno za dva cheesecakea.

3. Pomiješajte usitnjene kekse i rastopljeni maslac i utisnite u kalup za tortu promjera 22 do 24 centimetra koji ste nauljili pa obložili papirom za pečenje. Zašto nauljili, pitate se? Zato da se papir zalijepi pa nemate problema s tim da padne u kremu jednom kad je ulijete na podlogu. Ovo možete napraviti prstima ili uz pomoć čaše s ravnim dnom. Nemojte da podloga bude previše zbijena, i ne, ne trebate se bojati da će se raspasti kod rezanja ako je u kalup ne utisnete iz petnih žila. Nama se rezala savršeno i bez ikakvih problema.

4. Bilo da koristite okrugli ili četvrtasti kalup, najbolje je da ima stranice koje se odvajaju kako biste cheesecake mogli izvaditi iz kalupa bez problema i bez straha od pucanja.

5. Možda će vas iznenaditi jedan sastojak u kremi od sira, a to je škrobno brašno, odnosno gustin. Njega se stavlja u jako maloj količini, ali upravo je to razlog da sir ne bude vodenast nego kremast. Stavili smo i koricu te sok jedne limete, ali vi možete iskoristiti limun, kao i naranču. Važno je znati i to da će krema od sira biti više žuta od domaćih jaja, a svjetlije boje od kupovnih. Mi smo ovog puta zakasnili na plac i radili s jajima iz dućana.

6. Nemojte previše miješati smjesu od sira jer će u protivnom biti tvrda i gumenasta kada se ispeče. Kad je prije pečenja istresete na podlogu od keksa poravnajte je žlicom, ali ne treba biti savršeno ravna jer će se izravnati tijekom pečenja.

7. Dok se krema od sira peče, pripremite preljev od kiselog vrhnja i šećera. Dobro ga promiješajte pjenjačom da se svi kristalići šećera rastope, tako će na kraju vrh cheesecakea biti potpuno ravan.

8. Vrlo bitan savjet za savršeni cheesecake je da ga ne prepečete. Iako će biti drhtav u sredini kad ga izvadite iz pećnice, zapravo je pečen i treba mu samo malo vremena da se ohladi kako bi se stisnuo.

9. Iako ćete htjeti da se čim prije ohladi kako biste mogli navaliti na njega, nemojte ga staviti u hladnjak dok je vruć. Ako to napravite, torta će se teže stisnuti u sredini, na vrhu će dobiti ljepljivi sloj zbog kondenzacije i velika temperaturna razlika će uzrokovati raspukline po torti. Zato radije upravo pečeni cheesecake ohladite na sobnoj temperaturi, što će potrajati par sati, a zatim ga stavite u hladnjak da odstoji preko noći. Ukrasite ga svježim voćem ili tostiranim listićima badema. Mi smo se zaigrali i prelili ga čokoladnom glazurom i posipali lješnjacima koje smo tostirali na suhoj tavi, ogulili pa grubo narezali.

Cheesecake smo radili po OVOM receptu. Možda će vam na prvu biti čudno što ide jedna kila svježeg sira. I mi smo u većini recepata vidjeli kako u sastojcima ide pola kilograma na ovu količinu petit keksa, ali to nam se nije svidjelo jer je u tom slučaju krema od sira pretanka, a ovakav je omjer podloge od keksa i kreme od sira puno bolji jer je cijeli kolač kremastiji.

Lajkajte Index Recepte na Fejsu za brdo jednostavnih i testirano odličnih recepata koje možete isprobati kod kuće svaki dan. 

Index Recepti

Pročitajte više