Jesti poput lososa bolje je nego jesti losos, otkriva istraživanje

Foto: Unsplash

LOSOS je nevjerojatno zdrava riba prepuna bjelančevina i omega-3 masnih kiselina i često se nađe na tanjuru onih koji se žele zdravo hraniti. No nedavno provedeno istraživanje pokazalo je da je umjesto da jedemo lososa, puno bolje jesti poput lososa.

Novo istraživanje objavljeno je u časopisu Nature Food, a analiza koju su proveli istraživači sa sveučilišta Cambridge, Lancaster, Stirling i Aberdeen otkrila je da je jedenje onoga što losos obično konzumira, a to su male divlje ribe poput skuše, inćuna i haringe, nutritivno korisnije za ljude od jedenja lososa.

>> Kako prepoznati koji je losos divlji, a koji iz uzgajališta

Divlje ribe bolje od uzgojenih

Istraživači su analizirali podatke prikupljene u norveškim ribogojilištima, a zaključili su da konzumacija onoga čime se losos hrani može pomoći ljudima da u svoj organizam unesu neke ključne vitamine, minerale i masne kiseline koje ne mogu dobiti iz lososa, barem ne iz onog uzgojenog.

Male divlje ribe, koje žive kraće, prirodno sadrže manje žive od većih riba i poznate su po tome što su bogati izvori proteina, kalcija, željeza, kao i vitamina D, A i B12. Osim toga, konzumiranje malih divljih riba bolje je za okoliš jer omogućuje razvoj većih ribljih populacija i manje opterećuje vodene prehrambene sustave.

"Ljudi bi trebali razmisliti o tome da u svoju prehranu uvrste širi izbor divljih riba, kao što su sardine, skuše i inćuni, kako bi dobili više esencijalnih nutrijenata", rekao je dr. David Willer, glavni autor istraživanja i profesor na Odsjeku za zoologiju na Sveučilištu u Cambridgeu. 

>> Losos je još jedna namirnica koju sve više ljudi odbacuje, evo i zašto

Pročitajte više