Kako pripremiti škotska jaja - savjeti i jednostavan recept

Foto: Shutterstock

ŠKOTSKA jaja su jedan od najpopularnijih britanskih snackova. Riječ je o tvrdo kuhanim jajima koja su umotana u mljeveno meso, obložena krušnim mrvicama i zatim pržena u ulju dok ne postanu zlatna i hrskava. Uobičajena su hrana za piknik, a mogu se naručiti i u većini britanskih pubova.

Tradicionalno se konzumiraju ohlađena, ali se mogu jesti i topla, po mogućnosti uz kisele krastavce, svježu salatu i umak od senfa. Posljednjih godina ovo je jelo doživjelo rast popularnosti te se može pronaći na cool listama gastronomskih publikacija, kao i u restoranima s Michelinovim zvjezdicama.

Priprema korak po korak

Jaja možete skuhati tako da žumanjci budu tvrdi ili lagano tekući, izbor je na vama. Ako više volite meko kuhanu varijantu, kuhajte jaja 4 minute. Imajte na umu da će vrlo tekuća jaja biti teže oguliti. Za potpuno kuhane žumanjke jaja kuhajte 6 minuta.

Zapamtite da će se jaje nastaviti kuhati u fritezi ili pećnici. Nakon kuhanja potopite jaja u ledenu kupku kako biste izbjegli prekuhavanje. Ostavite ih da se potpuno ohlade i bit će ih lakše oguliti. Uvaljajte oguljena, kuhana jaja u brašno jer će to pomoći ostalim sastojcima da se bolje prime.

Kad oblažete jaja smjesom od mljevenog mesa, pazite da u smjesi nema pukotina jer ako ulje dospije između mesa i jaja, jaja bi se mogla raspasti. Škotska jaja se tradicionalno prže u dubokom ulju kako bi se dobila ekstra hrskava korica, ali možete ih ispeći i u pećnici. 

Škotska jaja - recept

Pročitajte više