Krafne su im toliko popularne da su ih uveli u stalnu ponudu. Saznali smo više

Foto: Hana Kajari/Index

NITKO više ne jede krafne, kažete? Hm, oni koji su uvjereni kako se krafne jedu dva tjedna u godini grdno bi se prevarili jer smo mi jučer ujutro u jednoj popularnoj zagrebačkoj majstorskoj pekarnici naišli na dobru gužvu.

Istina, malo nam je to poremetilo planove za mirno intervjuiranje ekipe koja stoji iza Noel Bread and Delija, kao i fotografiranje svih tih čudesa koja nude, no oni koji vrijedno rade u pekarnici u sklopu jedinog zagrebačkog restorana s Michelinovom zvjezdicom na takvu se situaciju nimalo ne bune, pa su ih odlučili uvesti u stalnu ponudu.

Krafne s Michelinovom zvjezdicom

Kakve su točno Noelove krafne? Tijesto je kombinacija pekarskog kvasca uz mali dodatak našeg startera, govore nam. Radi se o isključivo hand-made procesu tijekom kojeg tijesto hladno fermentira 16 sati. To ih čini iznimno laganima i prozračnima, dodaju.

Dvije su vrste punjenja: belgijska čokolada s visokim postotkom kakaovca s tostiranim mljevenim lješnjacima te krema od vanilije i njihov domaći džem od brusnica s rumom. "Prvi podsjeća na najfiniji desert s Nutellom, a drugi je neobičan, upravo zbog dodatka ruma, što mu daje onaj 'extra kick'", ponosno ističu.

"Kupcima se sviđa to što nisu teške"

"Prošle godine smo krenuli s maritozzima, klasičnim rimskim krafnama koje su se pokazale kao pun pogodak, zbog njih se čekalo u redovima. Nakon nekoliko vrsta maritozzija, ove sezone na red su došle klasične krafne kojima ćemo s vremenom mijenjati okuse", kažu.

Pitali smo ih i što kažu kupci, kakve su povratne informacije, naročito uz sve ove krafne koje su ove godine poharale Zagreb. Najviše im se sviđa, kažu, što nisu masne i teške, već su upravo suprotno - iznimno prozračne i lagane. Dodaju i kako su oba punjenja podjednako popularna.

Probali smo ovom prilikom i mi njihove krafne, i to nakon što smo ranije ovog mjeseca isprobali apsolutno sve hvaljene krafne po Zagrebu, a zaključak je kako je ovo tijesto čak i najbolje jer je prilično aromatizirano, što i želimo od jedne ovakve krafne. Naša je greška što ih nismo probali tada kada je hype bio na vrhuncu, a razlog je prilično banalan - nismo ih rezervirali.

Uskoro i novi okusi maritozza

Ranije su njihova zvijezda bili maritozzi o kojima smo vam već pisali, a prije godinu dana nam je hit bio onaj u tiramisu varijanti. Trenutno u ponudi imaju maritozzi od rogača s džemom od naranče i kremom od bijele belgijske čokolade te cvijeta naranče, ali uskoro će uvesti nove okuse, najavljuju. 

"Maksimalno pokušavamo iskoristiti sve namirnice na način da radimo različite kreme i segmente za slatki i slani dio asortimana", objašnjavaju nam svoju filozofiju koju provode u pekarnici, a rekli su nam i zašto su, po njihovom mišljenju, proizvodi iz Noel Bread and Delija posebni.

"Svi naši proizvodi su jedinstveni iz razloga što stvarno dajemo velike napore i cijelo srce da naši kupci budu zadovoljni svakim od proizvoda. Naš asortiman kruha poslužuje se i kao zaseban slijed u restoranu Noel, što je posebno samo po sebi jer ipak se radi o jedinom restoranu s Michelinovom zvjezdicom u Zagrebu", govore.

Što voli gazda?

Pitali smo ih i koji je proizvod iz Noel Bread and Delija najdraži Ivanu Jugu, poznatom hrvatskom sommelieru i osnivaču Noela. Voli započeti svoj dan sa sendvičem od mortadele, a od slatkih zalogaja definitivno najviše voli maritozze, kažu.

Inače, 15. veljače ove godine otvorili su novu Bread and Deli lokaciju u centru Zagreba, a i o tome smo vas isti dan obavijestili.

"Na ovoj drugoj lokaciji bit će dostupan cijeli B&D asortiman kao i na prvoj, tako da će se osim slanih i slatkih zalogaja tu moći kupiti i naša specijalna kombucha, koju proizvodi naš talentirani Karlo Ferenčak. Uskoro otvaramo i treću lokaciju pekarne, kao i burger bar", otkrivaju nam.

Par riječi o novoj lokaciji

Kako smo već spomenuli, uz originalnu lokaciju Noel Bread and Delija na adresi Popa Dukljanina 1, odnedavno je otvorena i druga njihova pekarnica u centru Zagreba, odnosno točnije - na adresi Masarykova 24.

Ponuda je ostala ista, pa se tako ovdje mogu pronaći proizvodi poput raznih vrsta kruha od kiselog tijesta s kvascem (crni gusti raženi kruh, foccacie, hrskavi baguetti, aromatični sa sjemenkama, ciabatte, kukuruzni), delikatesni sendviči kao što su vegetarijanski s pečenim povrćem i crvenim pestom, onaj s mortadellom, pestom i mozarellom i najnoviji - spicy sa spiante piccante salamom. 

Od slatkog tu su tart s jabukom, carrot cake muffin, babke i makovnjače, čokoladni cookie, a trenutno najpopularniji proizvod su njihove krafne, no u ponudi su i dalje maritozzi, brioš koji se puni kremom na bazi domaćeg sirupa i džema od naranče s kremom od bijele čokolade i dodatkom cvijeta naranče.

Pročitajte više