Loša vijest za kavopije - ponovno nas čeka poskupljenje kave, evo koliko

Foto: Unsplash

MNOGI ne mogu zamisliti početak dana bez šalice kave, no čini se kako bi ispijanje kave u kafićima, pa čak i kod kuće, uskoro moglo postati pravi luksuz. Naime, ponovno nas očekuje poskupljenje kave.

Cijena sirove kave nikada nije bila viša, zalihe proizvođača u Europi nikada manje, a sve zbog lošeg uroda i poremećaja opskrbnih lanaca. Sve to znači da ćemo šalicu kave u kafiću ubuduće plaćati više nego sada - vodeći svjetski proizvođači kave već su dva puta ove godine podigli cijenu kave, a još veće povećanje najavljuju za treći kvartal.

Cijena kave povećat će se četverostruko ili peterostruko

"Utjecaj smanjenja svjetskih zaliha sirove kave će definitivno utjecati na cijenu koja će se povećati trostruko, četverostruko ili peterostruko. Dakle, onda neće biti duplo skuplja, nego će to biti iznosi veći tri do četiri puta", za RTL Danas je rekao Robert Pudić, ugostitelj i vlasnik pržionice kave. 

>> Klasičnu kavu mogla bi zamijeniti "kava bez zrna" od koštica datulja

Dodao je i da je zadnje povećanje kave u zadnjih mjesec dana od 25 posto pod utjecajem velikih suša u Obali Bjelokosti gdje se uzgaja kakao. Iako to nema veze s kavom, špekulanti su to iskoristili da se cijena digne. S druge strane, u Vijetnamu, koji je najveći proizvođač robuste, vlada ogromna suša i manjak kave od 40 posto, što znači povećanje cijene od 50 do 100 posto.

Neki ljudi piju kavu i do nekoliko puta na dan, a ako ste i vi jedni od njih, ovo su loše vijesti. Cijene vodećih europskih proizvođača kave na našem tržištu rasle su oko 15 posto godišnje, što je više od stope inflacije, a potpredsjednik Nadzornog odbora najveće tvrtke za distribuciju prehrambenih proizvoda u zemlji upozorava da se taj trend nastavlja.

Očekuje se dvoznamenkasto poskupljenje

"U ovoj godini već smo imali u svakom kvartalu značajno povećanje cijena u visokim jednoznamenkastim iznosima, a u trećem kvartalu očekujemo još jedno značajno dvoznamenkasto poskupljenje. Neminovno će se taj porast cijena odražavati i na cijene u trgovinama i kafićima", za RTL Danas rekao je Stjepan Roglić, potpredsjednik Nadzornog odbora Orbico grupe.

Robert Pudić, ugostitelj i vlasnik pržionice kave u Zagrebu, tvrdi da glavni razlog poskupljenja leži u klimatskim promjenama. No ne samo da će kava poskupjeti nego će je i biti manje.

>> Kilogram ove rijetke kave košta više od 500 dolara, bila je omiljeno piće Luja XV.

"Mogućnost konzumiranja kave će se smanjiti, na primjer ako ste pili tri kave, u budućnosti ćete piti dvije. Nije stvar da će kava samo poskupjeti nego je neće ni biti. To je jedna velika promjena koja se očekuje do 2030. ili 2040. godine", predviđa Pudić.

Pročitajte više