Lovac na pizze u Budimpešti, Beču i Bratislavi: Ove pizzerije se isplati posjetiti

Foto: Shutterstock

Dragan Maloševac je specijalist hitne medicine u Zavodu za hitnu medicinu Vukovarsko-srijemske županije. Odrastao je u Zagrebu, samo nekoliko ulaza od Šestina, jedne od prvih zagrebačkih pizzerija s krušnom peći, a vrijeme njegovog odrastanja bilo je i vrijeme prvih kultnih pizzerija u socijalističkoj Hrvatskoj, poput Dvojke, Kamenitih vrata, Purgera, Zadra i Četiri lovca, što je bilo presudno i za njegovu ljubav prema pizzi. Osim što se bavi svime čime se već ljudi na hitnoj bave, Dragan putuje svijetom i isprobava pizze. Probao ih je otprilike milijun, upoznao vlasnike najboljih pizzerija i opsjednut je tajnama pripreme dobre pizze. Danas vas vodi kroz dobre pizzerije u Budimpešti, Beču i Bratislavi.

BUDIMPEŠTA, Beč i Bratislava, veliki i lijepi gradovi koje će mnogi posjetiti u ovo vrijeme adventa moja su standardna i uobičajena odredišta tijekom godišnjeg odmora ili produženih vikenda. Uzmem dva ili tri slobodna dana, smještaj u Bratislavi (puno jeftiniji nego u Beču), skoknem jedan dan do Beča, a na putu prema Bratislavi ili na povratku obavezno skrenem i u Budimpeštu.

Proučio sam ponudu

Potražio sam na europskim top listama pizzerije u tim gradovima koje do sada nisam posjetio, pogledao ocjene, osvrte i recenzije te na temelju toga donio odluku gdje bi se isplatilo otići. U Budimpešti sam već bio u pizzerijama Belli di Mamma i Digo, a u Bratislavi u Basilicu. I to nekoliko puta.

Dakle, evo mojih preporuka za sve one koje put odvede u ove lijepe i velike europske gradove, a vole pizzu.

Pizza Manufaktura (Erkel utca 4, Budimpešta)
Ocjena: 4.2

Manufaktura je vrlo neobična pizzerija uređena i zamišljena u “ruin style“ stilu. Prva pizzerija koja u recenzijama ima visoku ocjenu, a koja me je poprilično razočarala. Sama pizza je jako dobra, romanskog stila tijesta koje izgledom i teksturom mrvicu vuče i na old school. Osobno volim takva tanka, prhka i pomalo hrskava tijesta.

Pizza se poslužuje na kartonima kao podlošcima umjesto tanjura, a sama je pizzerija zamišljena kao selfservice restoran. Sami naručujete i nosite svoju pizzu do stola za kojim sjedite. Pizze su uistinu dobre i poprilično jeftine, cijena im je 2300 forinti, što je nekih pedesetak kuna. Razočarao me prostor koji je bez obzira na dobru ideju poprilično neuredan i zapušten.

Bez obzira na to što je zamišljen kao "ruin style", to ne znači da mora biti poprilično prljav, neuredan i sasvim nepotrebno zapušten. Ova pizzerija ima izuzetno veliki potencijal, a ako vam ne smetaju klimavi i prljavi stolovi, isprobajte njihovu jako dobru pizzu romanskog tijesta, dobrih i ukusnih nadjeva.

Pizza Dellarosso (Bajcxy-Zsilinszky utca 41, Budimpešta)
Ocjena: 4.4

Budimpešta je definitivno grad dobrih pizzerija. Gledajući osvrte i ocjene, iznenadio sam se kad sam otkrio da u Budimpešti postoji pizzerija bolje ocijenjena od pizzerija Belli di Mamma i Digo. Naravno, otišao sam se i sam uvjeriti i nisam požalio. U ugodnom i lijepo uređenom prostoru možete pojesti odličnu napoletansku pizzu uz vrlo prihvatljive cijene.

Tijesto je pravo napoletansko, a iako su pizze velike, doslovno sam se samo pola sata kasnije osjećao tako da bih mogao pojesti još jednu ili dvije. Nevjerojatno lagana i ukusna pizza koja nije ni prezasitna ni slana, a najveću zaslugu za to ima tijesto savršene teksture. Izbor pizza je velik, a kombinacije sastojaka u nadjevima pomalo neobične.

Prvi put sam probao pizzu s tunom, pestom od pistacije i crnim maslinama. Cijene su između 3000 i 3700 forinti (između 55 i 70 kuna). Dellarosso mi je uz Belli di Mammu i Digo pravo otkriće.

Basilico (Dunajska 25, Bratislava)
Ocjena: 4.5

Najbolja pizzerija u Bratislavi uvjerljivo je Basilico, talijanski restoran/pizzerija koji u ponudi ima veliki izbor pizza, a osim uobičajenih ima i veliki izbor specijalnih pizza na kojima se hrabro poigravaju kombinacijama sastojaka. Upravo su kvalitetni i dobro posloženi sastojci, bez obzira na fino napoletansko tijesto, glavni adut Basilica.

Cijene pizza nisu nabrijane, a kreću se od 9 do 13 eura. Velika je prednost ove pizzerije što za razliku od ostalih koje su vikendom zatvorene, radi subotom.

Pokušao sam posjetiti i pizzeriju La strega koja je uz Basilico najbolje ocijenjena pizzerija u Bratislavi, ali sam zbog pomalo čudnog radnog vremena ostao pred zatvorenim vratima. Većina pizzerija i restorana u Bratislavi ne radi vikendom, ni subotom ni nedjeljom.

Digo Pizzeria (Kazinczy utca 32, Budimpešta)
Ocjena: 4.5

Ovu sam pizzeriju otkrio listajuće nešto starije europske top liste, nalazila se na visokom desetom mjestu Big 7 Travel stranice, na njihovoj top 50 listi najboljih europskih pizzerija. Dvije su se budimpeštanske pizzerije, Digo i Kemences, do nedavno pojavljivale na takvim top listama, a onda su jednostavno nestale.

Kemences je nestao, pretpostavljam, zbog neadekvatnog i premalog prostora, a za Digo ne znam. Njega je zamijenila Belli di Mamma. Digo pravi napoletansku pizzu, a tijesto je jedno od najboljih koje sam isprobao. Debelih, napuhanih i prozračnih rubova, mekane i tanke sredine koja nije premekana, gnjecava i jako vlažna.

Imaju dosta velik izbor pizza koje su podijeljene u dvije kategorije, tradicionalne i specijalne. Burrata es Coppa s vrhunskom burratom, cherry rajčicama i rukolom prava je bomba. Cijene se kreću između 2490 i 4390 forinti (45 do 80 kuna).

Prostor je uređen jednostavno i bez previše detalja, ugodne atmosfere, a ako sjednete u prvi dio ove pizzerije, u blizinu krušne peći, moći ćete gledati cijeli proces izrade i spravljanja vaše pizze.

Belli di Mamma (Akacfa utca 45, Budimpešta)
Ocjena: 4.7

Ova je budimpeštanska pizzerija već godinama u samom vrhu europskih top lista. Za nju me veže i anegdota koje se uvijek rado sjetim. Bio sam toliko uzbuđen prilikom prvog dolaska da sam umjesto pizze koju sam želio naručiti na stol, dobio salatu s kozicama.

Moja želja da isprobam pizzu kuće (pizza s kozicama) u kombinaciji s konobaricom koja ne barata baš najbolje engleskim jezikom dovela me u situaciju da umjesto pizze dobijem salatu.

Naravno, salatu sam pojeo čekajući da mi stigne napokon ispravno naručena pizza. A pizza je odlična, prava napoletanska. Nadjevi kvalitetni, sastojci odlično posloženi. Ambijent topao, pravi domaćinski, lijepo uređen prostor. Cijene se kreću od 3000 do 4500 forinti, što je i više nego prihvatljivih od 55 do 85 kuna. Moja su preporuka bijele pizze, pizza s kozicama i pizza s mortadelom i pistacijom.

Via Toledo (Laudongasse 13, Beč)
Ocjena: 4.9

Ovo je najviše rangirana pizzerija koju sam do sada posjetio. Prošle je godine bila na nestvarnom drugom mjestu top 50 pizza na svijetu, odmah iza pariškog Pepea. Ove je godine šesta. Teško je opisati taj ambijent, atmosferu i uslugu.

Rezervirali smo stol mjesec dana prije dolaska. U tom smo periodu dobili pet ili šest povratnih poruka. Potvrđuju rezervaciju, zahvaljuju, podsjećaju nas na termin... Ova vas pizzerija kao budućeg gosta doslovno prati i brine o vama. Neke naše niti ne primaju rezervacije.

A pizze su u skladu s osvrtima, recenzijama i pozicijama na top listama, nestvarno dobre! Ja sam naručio svoju omiljenu, pizzu s mortadelom i pistacijom. Zanimljivo, to je jedna od najskupljih. Dosta odskače cijenom od ostalih. Najjeftinija je Marinara koja košta 8.90 eura, a ostale su od deset do dvadeset eura.

Pizza s mortadelom i pistacijom koja se zove Mortazza u rangu je s Tartufatom i za nju treba izdvojiti 25 eura. Naravno, pitao sam. Kažu da imaju samo prvoklasne sastojke, a mortadela im je jedna od najkvalitetnijih u svijetu. Pizze su prave napoletanske, a teško je odlučiti je li bolje tijesto ili nadjev. Ako vas put odvede u Beč, a volite kvalitetnu pizzu obavezno odvojite sat vremena i posjetite Via Toledo, pizzeriju koju ćete dugo pamtiti.

Pročitajte više