Marin Medak otvorio novi Rougemarin City, sve se vrti oko lepinja i dijeljenja hrane

Foto: Pixsell

MARIN Medak dobro je poznato ime na zagrebačkoj gastro sceni, ali i šire. Rougemarin City u Petrinjskoj, mlađi brat Medakovog prvog restorana smještenog u Folnegovićevoj ulici u Zagrebu, doživio je u nekoliko godina postojanja par preinaka i nedavno se vratio u potpuno drukčijem ruhu.

Cijela priča u Petrinjskoj ulici na kućnom broju 2, tek koji korak od glavnog zagrebačkog trga, sada se vrti oko lepinje / somuna / pite. Zašto lepinja / somun / pita? Zbog toga što su u ljudskoj prehrani prisutni tisućama godina i na neki način isto toliko čovječanstvo održavaju na životu.

Koncept Rougemarin Cityja sada je puno opušteniji, iako moramo priznati da apsolutno sve što Marin Medak radi ima jedan moderni i suvremeni ton. Atraktivna hrana, isto takav interijer i nimalo uštogljena atmosfera trebale bi biti odlike starog-novog lokala koji je dobio izgled neformalnog, zabavnog mjesta za mahom mlađu populaciju. DJ pult u izlogu, zidovi oslikani grafitima uličnog umjetnika Mire Petkovića Modula, dijeljenje hrane i obiteljski ugođaj.

Pozdravljamo dijeljenje hrane kao novi hit

Možda ste primijetili, možda i niste, ali malo-pomalo restorani prihvaćaju i uvode dijeljenje hrane kao opciju (nedavno je to napravio Batak Grill) ili kao politiku, u čemu je najpoznatiji Mate Janković sa Soli, a sada bi se na sličan način trebalo jesti i u Rougemarin Cityju. Ideja je da na stol dođe posuda jela pa si svatko izvadi koliko hoće.

Zašto je to više od samog dijeljenja? 

Prvo, to je jedan intimni trenutak jer hranu ne dijelimo s bilo kim i taj će trenutak svakako zbližiti ljude oko stola. Drugo, nazvali bismo dijeljenje i praktičnim jer uvijek želimo probati više toga, a nekad to nije moguće - ako svatko dobije svoju porciju.

Treći razlog zašto nam se ovaj trend u nastajanju sviđa je taj što je to totalni odmak od nevolje koja nas je zadesila prije dvije i pol godine i zbog koje nismo smjeli ni pogledati, a kamoli taknuti tuđi komad kruha ili uzeti zalogaj mesa. I samo sjedenje za istim stolom bez maski i litre sredstva za dezinfekciju činilo se kao luksuz koji si više nikad nećemo moći priuštiti.

Rakija za sve

Iz Rougemarin Cityja najavili su i da će svakog gosta dočekati rakija dobrodošlice na račun kuće pa, uz nabrojanu hranu, čini se kako bi ovo moglo postati mjesto gdje se ide iskreno, opušteno i dobro pojesti.

Pročitajte više