Na zagrebačkom Adventu ima i sarme, ali ovakvu sigurno niste nikad prije probali

Foto: Hana Kajari/Index

GASTRONOMSKI najzanimljivije događanje zagrebačkog Adventa od samih je početaka Fuliranje. Stoga je posve očekivano da su i ove godine okupili najkreativnije perjanice domaće gastro scene koji do 7. siječnja Trg Josipa Jurja Strossmayera još jednom pretvaraju u gurmansko središte Adventa.

Podsjetimo, ovogodišnju rapsodiju okusa i mirisa na Fuliranju stvara 17 kućica: Nebo by Deni Srdoč Streetstyle, Izakaya, Institut za kobasice by Mate Janković, Boogie Lab, Good Food, Beg’s Plant Based Streetfood, Pizza Social Club, Briocherie, Chef’s burger by Ivan Pažanin, Picnic Mingle & Fun, Kužinavanje by Damir Tomljanović, Full Circle, Rougemarin, Bistro&Pizzeria Public, Gingle bells, Rakijarnica i Punch house by Gin Garden.

Svi oni već deset dana vrijedno kuhaju i oduševljavaju posjetitelje Fuliranja, a nama su se pristupom i ponudom posebno izdvojili originalni i osvježavajući Picnic Mingle and Fun i Beg’s Plant Based Streetfood.

Sezonske namirnice, lokalni proizvođači i inovacija u svakom zalogaju - osnovna su pravila kojih se pridržavaju u Picnic Mingle & Funu. Na njihovoj kućici možete zaboraviti klasičnu ponudu jer se njihov tim igra tradicionalnim okusima u modernim i neočekivanim izdanjima.

Sarma od ragua i pjene od krumpira

Drugačija Sarma, predstavnica Picnic kućice na Fuliranju, prošle je godine osvojila Strossmayerov trg, jer to nije obična sarma - uz nju dolazi i espuma od krumpira i muškatnog oraščića, kapljice ulja peršina i dehidrirana dimljena paprika. Ova dekonstrukcija tako poznatog jela, sarme, privukla je i one koji se do sada nisu usudili jesti sarme u street food izdanju i tako osvojila zagrebačku i zadarsku publiku.

Osim Sarme, na Picnic kućici moći će se kušati i nagrađivani Blackie burger, Burger od Kozica i Winter burger te novitet Frenchie Burger - koji donosi prave blagdanske okuse - brioche pecivo od krumpirovog tijesta sa sočnim 100% junećim burgerom, obogaćen šipak chutneyjem, kremastim brie sirom, dijon aiolijem i osvježavajućom rukolom.

Tradicionalno, Picnic nedjeljom na Fuliranju organizira Nedjeljni ručak - gastronomsku atrakciju Skradinski rižot. Za ovu atrakciju Picnic organizira dolazak gastro tima iz Skradina, koji pripremaju rižot preko 20 godina po originalnom tradicionalnom receptu, te će posjetitelji tri nedjelje za redom u 13:30 moći uživati u starim hrvatskim okusima, za koje je poznati chef Anthony Bourdain rekao da je to jedno od najboljih jela koje je probao u svom životu.

Osim hranom na Fuliranju će se drugu godinu zaredom predstaviti i s Picnic Craft Barom, te ističu da kreativnost, lokalnost i sezonalnost oblikuju podjednako i njihovu hranu, kao i jedinstvena topla pića. U baru smještenom unutar Picnic kućice, čekat će vas s neodoljivim koktelima među kojima izdvajaju Kuhani Panettone, te Kuhani Cosmopolitan s Marshmellowom. To je Picnicov doživljaj klasičnog Cosmopolitana - topli spoj votke i likera od naranče obogaćen toplim brusnicama. Završen s rastopljenim marshmellowom, prava je poslastica koja će vas grijati iznutra.

Burek-sarma bez mesa

Uvijek originalni Beg’s Plant Based Streetfood na Fuliranje donosi pet potpuno novih plant based jela, kojima će sigurno kao i prijašnjih godina, i ove oduševiti publiku Fuliranja. Burek Sarma krije Beyond Meat mljeveno meso u smjesi za sarmu s rižom i lukom, motano u kiselo zelje u formu bureka s creme fraiche umakom s posipom od slatke crvene paprike.

Tu su još i Tikka Masala (Amaze Foods piletina u tikka masala umaku od garam masale, đumbira, cimeta i kurkume na podlozi od riže sa svježim koprom), zatim Dan-dan piletina z mlincima ( Amaze foods piletina u dan-dan umaku s gljivama, maslacem od kikirikija, mladog luka i čili ulja na podlozi od mlinaca) i weekend special Beef Wellington koji čine Juicy Marbles plant based file u duxellu od šampinjona, svježem lisnatom tijestu na podlozi kreme od krumpira te umaku od crnog vina.

Ljubitelje slatkog oduševit će pak Jack jabuke u šlafroku (kolutovi jabuka omotani u smjesu brašna, vode i plant based mlijeka, s posipom od vanilin šećera i cimeta s preljevom od belgijske čokolade i Jack Apple sirupa).

Fuliranje

Mjesto: Trg Josipa Jurja Strossmayera, Zagreb
Trajanje: 29. studenog 2023. - 7. siječnja 2024.
Radno vrijeme : pon-pet 12-01, sub-ned 11-01
Božić i Štefanje 16-01 / Stara godina: 12-03 / Nova godina: 17-01
Ulaz: besplatan

Pročitajte više