Nije puno ljudi probalo ninski šokol. Dozrijeva na buri s Velebita, znamo kad se reže

Foto: Ninska šokolijada

PRIPREME za ovogodišnju Ninsku šokolijadu u punom su jeku. Naravno, sve počinje s njegovim veličanstvom - šokolom, a on je, bez obzira na vremenske prilike, sišao s dima, čeka nekoliko dana kao ozebli sunce da zapuše poznata ninska bura, a zatim ide na dozrijevanje u konobu.

Od pamtivijeka je Nin kolijevka šokola, pa iako se recept prenosi više od dva desetljeća i pripremaju se razne varijante, onaj izvorni tradicijski iz Nina i okolnih mjesta, koja imaju gotovo identičan obiteljski recept, pravi je i nije lažnjak, kako će to reći pravi znalci i gurmani, objašnjavaju nam iz Turističke zajednice grada Nina.

Čiji je?

Početak proizvodnje šokola i zadržavanje proizvodnje isključivo na području bivše austrijske općine Nin i dalje nisu znanstveno potvrđeni, iako postoje tri teorije o tome odakle je šokol stigao u Nin, pa se na istraživanju i dalje radi.

Ninski šokol je brend i mnogi ga traže, a ima ga jako malo i zato je izuzetno cijenjen, govore nam. Razlog zbog kojeg se ne proizvodi u velikim količinama jest što za njegovu izradu treba utrošiti kvalitetno meso svinjske vratine, puno mirodija i kvalitetno crno vino, a bura s Velebita koja donosi sol s mora ima poseban značaj za sazrijevanje i kvalitetu šokola.

Proizvodnja i čuvanje šokola pravo su obiteljsko umijeće u koje je, osim sirovine, ugrađena i ljubav prema ovom jedinstvenom proizvodu. Šokol se proizvodi u malim serijama u kućanstvima i to ga svrstava u autohtoni domaći proizvod. Teško se može proizvoditi kao komercijalni proizvod, kažu stručnjaci za ovu ninsku deliciju.

Znamo kad i gdje ga možete probati

Količine šokola su ograničene i brojni štovatelji već ovih dana kod proizvođača rezerviraju svoj šokol. Malo ga ima i jako je cijenjen, a tako će vjerojatno ostati još neko vrijeme i u njemu će uživati samo odabrani, kažu nam organizatori Ninske šokolijade pa dodaju: "Naravno, guštat će i svi oni koji se zateknu u Ninu 21. srpnja na Ninskoj šokolijadi."

"Ove godine na Ninsku šokolijadu svoje šokole prijavila su 43 šokolara, od toga je 12 žena, što znači da spol i dob nisu važni za proizvodnju kvalitetnog šokola", zaključuju.

Što je točno šokol

Riječ je o pravoj poslastici od svinjskog mesa koja se priprema samo u Ninu i ninskom kraju. Krajem siječnja svake godine se prave šokoli, a mi smo se upravo tada uputili u najstariji hrvatski kraljevski grad kod tople i srdačne obitelji Stulić te iz prve ruke vidjeli kako se izrađuje ninski gastroponos. Više o tome možete pročitati ovdje.

Pročitajte više