Ovo je 10 najboljih kuhinja svijeta, a po ovim jelima se ističu

Foto: Shutterstock

TASTE ATLAS objavio je godišnju listu 100 najboljih jela i kuhinja na svijetu. Već smo pisali o tome kako je na tim listama prošla Hrvatska, što možete pročitati ovdje, a danas vam donosimo top 10 najboljih kuhinja svijeta i neka najpoznatija i najfinija jela iz svake od njih.

1. Talijanska kuhinja

Na prvom se mjestu našla talijanska kuhinja, a čak 13 talijanskih jela dospjelo je na listu 100 najboljih jela svijeta. Među njima svakako se ističu klasična pizza Napoletana na četvrtom mjestu i toskanske pappardelle al cinghiale s mesom od divlje svinje na 11. mjestu.

Na popisu su se još našli i focaccia di Recco sa sirom, umak pesto Genovese, parmigiana alla napoletana s patlidžanom, tagliatelle al ragù alla Bolognese, linguine s plodovima mora, pasta carbonara, umak ragù alla Bolognese, lasagne alla Bolognese, rižoto s vrganjima, fritto misto ili prženi plodovi mora te firentinski odrezak.

Italija je pobijedila i u izboru najboljih sireva - sirevi Parmigiano Reggiano, Mozzarella di Bufala Campana i Stracchino di Crescenza zauzeli su prva tri mjesta, a u top 20 su se našli i Burrata, Grana Padano, Pecorino Romano, Pecorino Sardo i Pecorino Toscano. Na popisu se našao 21 talijanski sir.

2. Japanska kuhinja

Drugo mjesto najboljih kuhinja na svijetu pripalo je japanskoj kuhinji - od japanskih jela najboljim je proglašen maguro nigiri sushi s tunom i karaage, što zapravo nije jelo, već tehnika prženja u dubokom ulju, a prže se najčešće piletina i riba.

Na popisu su se našli i tonkotsu ramen koji se pravi u temeljcu od svinjskih kostiju, karē ili japanski curry, jelo s rižom i morskim plodovima kaisendon, shoyu ramen s umakom od soje te još jedna vrsta sushija - nigiri.

>> Ovo su najbolja jela na svijetu, donosimo listu svih 100

3. Grčka kuhinja

Na trećem mjestu nalazi se grčka kuhinja, sa sedam specijaliteta koji su se našli na popisu najboljih jela svijeta. Tu se najviše ističu dakos, tradicionalno jelo s Krete koje podsjeća na talijanski brusket, païdakia, odnosno janjeća rebarca i kleftiko, još jedan janjeći specijalitet.

Među najboljim jelima je i ovo od piletine, janjetine ili govedine i tjestenine, giouvetsi, nezaobilazni gyros i souvlaki, a neobično grčko jelo koje se našlo na popisu svakako je kokoretsi, jelo koje se sastoji od janjećih ili kozjih crijeva omotanih oko začinjenih iznutrica. 

Grčka je kuhinja, naravno, poznata i po svojim sirevima, a čak se 19 grčkih sireva našlo na popisu najboljih. Iako će mnogi prvo pomisliti na feta sir, on je tek negdje pri kraju popisa, a najboljim grčkim sirevima smatraju se sir graviera s otoka Naxosa, sir melichloro, sir graviera s Krete i krasotyri s otoka Kosa. Svi ti sirevi napravljeni su od ovčjeg ili kozjeg mlijeka.

4. Portugalska kuhinja

Portugal je na četvrtom mjestu, s dva specijaliteta koja su se našla na popisu 100 najboljih jela svijeta. Tu je Amêijoas à Bulhão Pato, tipično portugalsko jelo sa školjkama u umaku od maslinovog ulja, češnjaka i limuna. Drugo jelo, Carne de porco à Alentejana, kombinira školjke, svinjetinu, krumpire i umak od rajčice.

Portugal također ima i neke odlične sireve, a portugalski sir Queijo Serra da Estrela našao se na petom mjestu na listi najboljih sireva svijeta. On se radi od ovčjeg mlijeka, baš kao i druga dva sira koja su se našla na ovom popisu - Queijo de Azeitão i Queijo Serpa. 

5. Kineska kuhinja

Kineska kuhinja smjestila se na peto mjesto, a šest kineskih jela našlo se u top 100 jela svijeta. U top 10 našla su se čak dva jela - guotie i tangbao. I jedno i drugo su zapravo svojevrsne okruglice koje se kuhaju na pari, a punjene su uglavnom svinjetinom ili škampima te raznim povrćem.

Od kineskih jela, na popisu su se još našli i siu yuk ili pečena svinjetina, pekinška patka te hong shao rou, svinjska potrbušina s aromatičnim začinima. Na popis je dospjela i hot pot tehnika pripremanja hrane koja se uglavnom koristi za juhe i gulaše u koje ide sve - od mesa i povrća do plodova mora.

>> Među najboljim sirevima na svijetu i oni iz Hrvatske, Srbije, BiH te Crne Gore

6. Indonezijska kuhinja

Indonezijska kuhinja na šestom je mjestu najboljih kuhinja svijeta, s tri jela koja su se našla na popisu najboljih jela svijeta. Prvo takvo jelo je pempek - tradicionalni indonezijski riblji kolač napravljen od mljevenog ribljeg mesa i tapioke.

Na popisu su još i bubur ayam, indonezijska verzija pilećeg congeea, guste rižine kaše s narezanom piletinom i raznim slanim začinima, i ayam goreng, pržena piletina na indonezijski način koja se uglavnom sastoji od bataka i zabataka, koji su marinirani u začinima.

7. Meksička kuhinja

Na sedmom mjestu nalazi se meksička kuhinja, s čak osam jela koja su uvrštena u top 100 najboljih jela svijeta. Na 19. mjestu našli su se carne asada tacosi koji se smatraju prvim tacosima u povijesti, a prave se s goveđim mesom. Drugo najbolje meksičko jelo je cochinita pibil, svinjetina na meksički način.

Osim ta dva jela, ističu se i chilaquiles, pečene tortilje koje se obično jedu za doručak, tradicionalno svinjsko jelo carnitas, tacos gobernador i tacos al pastor te tortilje gringas koje se prave sa sličnim nadjevom kao i tacos al pastor. Svoje mjesto na popisu našao je i omiljeni umak od avokada, guacamole.

8. Francuska kuhinja

Osmo mjesto pripalo je Francuskoj, a dva francuska mesna jela našla su se u top 100 najboljih jela svijeta. Riječ je o goveđem odresku Châteaubriand i odresku steak au poivre, koji se začini mljevenim paprom i poslužuje se s umakom. Od francuskih jela koja se ne nalaze među ovih 100 ističu se palačinke, crème brûlée i nezaobilazni kroasani.

Francuska je, dakako, poznata i po sirevima, a na popisu 100 najboljih sireva svijeta našlo se čak 20 francuskih sireva. Sirevi Saint-André, Reblochon i Mont d'Or našli su se u top 10, a od ostalih sireva posebno se ističu crottin de Chavignol, Brillat-Savarin, Saint-Félicien, Comté i Picodon.

9. Španjolska kuhinja

Španjolska se kuhinja smjestila na deveto mjesto, a najbolje ocijenjena španjolska jela koja su se našla u top 100 su janjetina lechazo, predjelo sa škampima gambas al ajillo i janjetina cordero asado.

Osim tih jela, još neka španjolska jela koja imaju najbolje ocjene, a ne nalaze se u top 100, svakako su i snackovi croquetas i croquetas de jamón, piletina s češnjakom pollo al ajillo te španjolska verzija francuskog tosta torrijas.

10. Peruanska kuhinja

Na desetom mjestu našla se peruanska kuhinja, s četiri jela na popisu 100 najboljih jela svijeta. Riječ je o peruanskom specijalitetu leche de tigre koji se priprema od ribljeg temeljca, o predjelu causa rellena koje se pravi od krumpira i salate od tune ili piletine, a tu je još i peruansko pečeno pile i ceviche mixto, specijalitet koji se pravi s plodovima mora.

Pročitajte više