Pastel de Belém najbolji je desert na svijetu, probali smo ga i mi

Foto: Shutterstock

TASTE ATLAS objavio je godišnje liste najboljih jela i najboljih kuhinja svijeta, ali i liste najbolje hrane prema kategorijama. Ovdje tako možete pronaći listu najboljih doručaka, predjela, juha, salata ili deserata, a jedan je desert odnio pobjedu u dvije kategorije - kategoriji deserata i peciva.

Riječ je o portugalskoj slastici pastel de Belém koja se pravi od lisnatog tijesta punjenog kremom od mlijeka, jaja, šećera, limuna i cimeta, a prvi recept za pastel de Belém datira još iz 1837. godine kada su ga proizveli redovnici iz samostana Jerónimos.

Malo o povijesti

Naime, u to su vrijeme samostani koristili velike količine bjelanjaka za štirkanje odjeće za redovnike i časne sestre i bilo je prilično uobičajeno da ostatke žumanjaka iskoriste za izradu kolača i peciva. No nakon Liberalne revolucije 1820., nakon raspuštanja vjerskih redova i pred nadolazećim zatvaranjem mnogih samostana, redovnici su počeli prodavati pastel de Belém u obližnjoj rafineriji šećera kako bi ostvarili prihod.

Godine 1834. samostan je zatvoren, a recept je prodan rafineriji šećera, čiji su vlasnici 1837. otvorili Fábrica de Pastéis de Belém. A upravo se pored samostana Jerónimos i u blizini tornja Belém u Lisabonu i danas nalazi Fábrica Pastéis de Belém u kojoj se mogu kušati ovi deserti, rađeni po tom istom tajnom receptu iz 1837. godine, ručno i tradicionalnim metodama.

Ovu je slasticu još davne 2009. godine britanski Guardian uvrstio u svoj popis 50 najboljih jela svijeta, a zanimljivo je da se i u drugim slastičarnicama u Lisabonu, po nešto drugačijem receptu, proizvode slične slastice, no pod drugačijim nazivom - pastel de nata.

Najbolji pastel de Belém u Lisabonu probali smo i mi

No pastel de Belém ipak se smatra najboljim, a kada smo se ove godine našli u Lisabonu, i mi smo probali ovaj portugalski specijalitet. Na putu prema tornju Belém svratili smo na doručak u ovu poznatu slastičarnicu i to je, bez pretjerivanja, bio jedan od najboljih doručaka koje pamtimo.

Gužva nije bila prevelika i jako smo brzo našli mjesto, a simpatične konobarice brzo su uzele narudžbu i još se brže vratile s punim pladnjem. Naručili smo, naravno, pun tanjur ovog finog peciva zajedno s kavom, a zatim se bacili na degustaciju.

Pastel de Belém može se poslužiti topao ili hladan, a iako su nama ove slastice stigle hladne, to nikako nije pokvarilo dojam. Obično se jedu posipane cimetom ili šećerom u prahu pa smo odlučili probati obje verzije - i nismo se mogli odlučiti koja nam je bolja.

Ovaj desert savršena je kombinacija sočne kreme i hrskavog tijesta - izvana je nevjerojatno hrskav zahvaljujući debelom lisnatom tijestu, a bogata žuta krema napravljena od jaja prepuna je okusa. Šećer i cimet koji se posipaju po kremi cijeli okus podižu na novu razinu, a moramo priznati da ova slastica odlično ide uz šalicu jutarnje kave.

Pastel de Belém bio nam je toliko fin da smo se i dan prije odlaska iz Lisabona vratili po još, a ova se slastica bez sumnje zasluženo našla na prvom mjestu u dvije kategorije. Cijelu listu najbolje hrane po kategorijama možete pronaći ovdje.

Pročitajte više