Pizza u Basti je super, ali jedna stvar nam je prilično zasmetala

Foto: Index

PRIJE koji tjedan jeli smo u Basti na Jarunu. Inače, Basta je pizzeria koja dvije lokacije ima u Zagrebu (Jarun - Hrgovići 51 i centar - Varšavska 5), ali i u Splitu te Makarskoj, i poznata je kao jedno lijepo uređeno mjesto s korektnom hranom već godinama. I ocjene gostiju koje ostavljaju na društvenim mrežama su mahom petice.

Terasa u jarunskoj Basti je simpatična i za to vrijeme u koje smo došli - 3 popodne i dobrih 35 stupnjeva u zraku, bila je neočekivano prozračna i ugodna. Unatoč toplinskom udaru, Bastina terasa bila je prilično popunjena.

Na jelovniku imaju dosta toga, od plata sira i suhog mesa, predjela, salata, glavnih jela do deserta s potpisom koji već na prvi pogled podsjećaju na Filipa Matoka i njegove kreacije, a o kojem smo pisali baš jučer jer je talentirani pastry chef otvorio svoj drugi lokal, i to u rodnom Oroslavju. No da se vratimo na Bastu.

Margherita

Odlučili smo se za pizzu, a naručili smo margheritu (62 kn), jer ništa ne može proći bez margherite, i quattro stagioni (76 kn) s pršutom, gljivama i artičokama. Što se tiče tijesta, bit će super onima koji vole mrvicu deblje tijesto od, primjerice, onog u Franko'su ili Mrs. Foggu. Zapravo, sve je ok osim pršuta koji nije pršut već predebelo narezana premekana šunka.

Quattro stagioni

Ima svega na jelovniku

Što se tiče ostalih pizza napoletana, u Basti možete pojesti capricciosu (70 kn), vegetarianu (68 kn), bufalinu (75 kn), bufalu biancu (75 kn), provalu e pepe s umakom od žute rajčice (76 kn), salami verde s pestom verde (86 kn), pistacchio e mortadela (86 kn), tonno e cipole s kaparima (85 kn), tartufatu (85 kn), rucola e bresaola (85 kn), sacco di formaggio s ricottom i dimljenom mozzarellom (76 kn), prosuttioenko (86 kn), bastu sa zapečenom slaninom (85 kn), lavandinu sa sirom od lavande (82 kn), rusticu s kulenovom sekom (80 kn), gambero verde s kozicama (90 kn), mare s mariniranim inćunima (80 kn), salmone rosso s dimljenim lososom (95 kn) ili primaveru, to jest proljetnu (85 kn). Da, popis je prilično dug.

Lijepa vijest je što se čini kako, za razliku od dobrog dijela restorana i barova, Basta ne ide na kolektivni godišnji pa imate gdje otići između 1. i 15. kolovoza ako ste zapeli u Zagrebu dok vam se kolege "toćaju" po Jadranu.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.