Posjetili smo sarajevsku tržnicu Markale, evo kakve su cijene voća i povrća

Foto: Index

Tržnice se ne nazivaju bez razloga trbuhom grada. Ako zaista želite vidjeti kako žive stanovnici grada koji posjećujete, o čemu pričaju, što jedu i od čega pripremaju obroke, prošetat ćete gradskom tržnicom. To je mjesto susreta, trgovine i kulturnog izražaja na kojem se nudi svježa i lokalna hrana.

Tako smo se tijekom posjeta Sarajevu uputili do otvorene pijace Markale, čije ime potječe od njemačkog Markt Halle, u samom centru grada. Ona je tijekom opsade Sarajeva od 1992. do 1995. bila jedno od mjesta opskrbe stanovnika opkoljenog grada. Na njoj se trgovalo hranom i razmjenjivalo informacije.

Pijaca, kao i zatvorena Gradska tržnica Markale u starom dijelu Sarajeva granatirane su u dva navrata. Prvi napad dogodio se 5. veljače 1994. Tada je u minobacačkom napadu Vojske Republike Srpske s položaja na Mrkovićima ubijeno 68, a ranjeno 144 građana. Drugi masakr na tržnici Markale dogodio se 28. kolovoza 1995. godine, kada je pogođena s pet granata. Ubijeno su 44, a ranjene 84 osobe.

Danas, 30 godina kasnije, pijaca je puna života. Čim smo ušli u prostor tržnice, ugledali smo štandove sa sočnim i primamljivim namirnicama te vesele, nasmijane i otvorene prodavače koji vas pozivaju da probate i izaberete što god vam se sviđa.

Kilogram mladog krumpira košta 1.28 eura, dok je kilogram crvenog 1.54 eura. Vezica blitve može se kupiti za 1.28 eura, a špinat, paprika babura i karfiol su po 1.54 eura. Cijena kilograma rajčice kreće se od 2.05 do 2.56 eura, ovisno o sorti. Kilogram rog paprike košta 3.59 eura.

I voća ima u izobilju. Kilogram grožđa stoji 3.58 eura, jabuka 1.54 eura, a limuna i naranča 2.05 eura. Kilogram crvene naranče je 2.56 eura, koliko i mjerica jagoda.

Pronašli smo i kuke koje se smatraju tradicionalnim hercegovačkim proljetnim specijalitetom. U Dalmaciji ih zovu kukuvije ili kukače. Riječ je o samonikloj biljci iz porodice bljušta, koja nalikuje šparogama, ali je puno jeftinija. Kilogram se na sarajevskoj pijaci može nabaviti već za 2.56 eura.

Ima i kiselog zelja po 1.54 eura, a više fotografija s pijace Markale možete pogledati u nastavku.

Pročitajte više