Povratak korijenima: Gdje na grah s kobasicom, čobanac, meso s roštilja i burek?

Foto: Index

JUČER se u Zagrebu otvorio Boogie Lab, u novoizgrađenom stambeno-poslovnom kompleksu Park kneževa kod Branimir centra, koji smo posjetili i o čemu smo vam pisali, a neki čitatelji bili su vrlo oštri u komentarima, najviše se obazirući na cijene, no bilo je tu i nezadovoljstva jer nude jela koja nisu tipična za naše podneblje.

>> Bili smo u Boogie Labu i možemo samo reći: Wow!

Gdje su grah s kobasicom, čobanac, meso s roštilja i burek, pitali su se neki koji nisu ljubitelji croissanta, cruffina, shakshouke, tapasa i pizze. Da ne biste ostali gladni i nezadovoljni, izdvojili smo danas za vas par mjesta na kojima možete pojesti jela koja su karakteristična za hrvatsku i regionalnu kuhinju, a koja samo posjetili nedavno.

1. Čobanac (Pod mirnim krovom, Fijanova 7)

Jedan slavonski klasik ovdje u dosta jušnoj izvedbi, bez hrpe nepotrebne zaprške, sa šampinjonima i umjereno pikantan, pa ga mogu jesti svi koji si zažele nešto zasitno i bogato mesom na žlicu.

Nije to pravi čobanac ako vam ne izlazi para na nos od ljutine, reći će sad neki Slavonac u komentarima. No nadamo se i da će imati razumijevanja jer ne vole svi nakon ručka biti uspuhani i crveni kao paprika. Cijena je ipak mrvicu paprenija, 10.40 eura (78 kuna).

2. Meso s roštilja (kod Dede, Prečko 5c)

Tko se želi najesti, ali baš za ozbiljno, a za dosta prihvatljivu cijenu, Kod Dede u zagrebačkom kvartu Prečko je dobar izbor. Ogroman prostor, masivni stolovi i stolice odgovaraju porcijama koje su čak i gigantske.

Primjerice, velika plata za dvoje (ili četvero, i to gladnih) ovdje će vas koštati 25.50 eura (192 kune), a uključuje ćevape, pljeskavice, ražnjiće, svinjske šnicle, kobasice, krumpiriće (kupovne), šampinjone s grilla, luk, ajvar, senf. Uglavnom, nadamo se da ste shvatili što želimo reći - prejedanje je zagarantirano.

3. Burek (Vrući burek, tržnica Kvatrić)

Vrući burek na zagrebačkom Kvatriću već je legendarno mjesto na koje ćete rijetko naići i biti odmah na redu jer je stalno gužva - zato je i burek vruć. Sir, meso, krumpir ili jabuka, izbor je relativno lagan.

4. Grah s kobasicom (Klet Cinkuš, Bedeki 20)

Da malo pobjegnemo iz gradske vreve, vodimo vas u Hrvatski Leskovac. U kleti Cinkuš može se pojesti dobar grah s kobasicom, po starinski - bez iznenađujućih začina, ali i bez neugodne zaprške. Dosta gusto, ali blago i ukusno varivo s ploškama kranjske ovdje ćete platiti 6.60 eura (50 kn), a porcija je prilično obilna. Uz to ide i domaći kruh, s tvrdom korom, gust, kao nekad.

Pročitajte više