Priča o prženoj piletini Maryland, jelu koje je servirano putnicima na Titanicu

Foto: Shutterstock

JELOVNIK s Titanica nedavno je prodan na aukciji za gotovo 100 tisuća eura, a on nam otkriva što su putnici prvog razreda imali priliku jesti na ovom brodu. Poznato je da su putnici treće klase jeli juhu od riže, kašu i kekse, uglavnom hranu koja je smirivala želudac, no gosti prve klase imali su puno više opcija.

>> Prvoklasni jelovnik s Titanica prodan za 75.000 eura

Oni su svakog dana mogli birati između jelovnika koji je uključivao goveđi file, mladu janjetinu ili patku u umaku od port vina. Zloglasnog 14. travnja, kada je Titanic udario u santu leda, gosti su imali još jedan izbor na meniju, prženu piletinu Maryland, odnosno "chicken à la Maryland". 

Malo povijesti

Pržena piletina Maryland zapravo je piletina pržena na tavi s bešamel umakom. Početkom 19. stoljeća pržena piletina bila je jelo za posebne prigode, koje su porobljene Afroamerikanke često pripremale za bogata kućanstva u Marylandu, odakle i dolazi naziv jela. Te iste žene često bi uzgajale kokoši i zatim prodavale jaja, ponekad čak i svojim robovlasnicima, kako bi zaradile nešto novca. 

Ali do vremena kada je pržena piletina iz Marylanda stigla na Titanic, i samo jelo se promijenilo. Ova pržena piletina više nije bila jelo koje je označavalo status, već su ga jeli gotovo svi. Upravo zato se ovo jelo na Titanicu zvalo "chicken à la Maryland", kako bi zvučalo ipak malo posebnije za goste prve klase.

Nemoguće je pronaći originalan recept

Iako je ovo jelo toliko popularno, brojni kuhari do danas nisu uspjeli pronaći originalan recept. Ipak, većina recepata za prženu piletinu Maryland slaže se oko nekoliko stvari - piletinu treba uvaljati u začinjeno brašno i pržiti u tavi od lijevanog željeza, a nikada u dubokom ulju. Tijekom pečenja tava treba biti pokrivena poklopcem, a svu tekućinu iz tave koja nastane za vrijeme pečenja treba umutiti u umak koji se poslužuje uz meso.

Mi smo pronašli jedan recept prema kojemu će vam za ovo jelo trebati jedno cijelo pile, 120 g glatkog brašna, malo soli i papra, biljno ulje za prženje te 2 žlice maslaca i 370 ml mlijeka. Piletinu ćete narezati pa ju uvaljati u brašno koje ste pomiješali sa solju i paprom, a zatim ćete ju lagano prepržiti na tavi. 

Nakon što se piletina ispeče, u istu ćete tavu staviti maslac i dvije žlice brašna te dobro promiješati, a zatim ćete dodati i mlijeko, začiniti i kuhati otprilike tri minute. Umak prelijte po piletini, a jelo poslužite s pire krumpirom, baš kao što su jeli na Titanicu.

Pročitajte više