Sanja iz Delnica uz cerebralnu paralizu kuha i peče, prati je više od 16 tisuća ljudi

Foto: Shutterstock/Sanja Hudolin

SANJA Hudolin mlada je mama troje djece koja obožava kuhati i dijeliti svoje recepte na Instagramu. Ono što mnogi na prvu ne bi ni primijetili je da Sanja ima cerebralnu paralizu, no to je ne sprječava da radi ono što voli - kuha i peče.

"Imam cerebralnu paralizu, točnije hemiparezu desne strane tijela. Dokle god sam joj dozvolila, sputavala me u životu najčešće zbog one stare uzrečice 'što će drugi ljudi reći'", otkriva nam Sanja iz Delnica, koja više ne mari za tuđe mišljenje i sve radi na svoj način, pa tako i kuha i peče te je uporna u onome što radi.

Ljubav prema kuhanju kod Sanje je prisutna još od malih nogu, a svoj prvi kolač napravila je s 10 godina. Ipak, priznaje da najveću ljubav gaji prema tijestu, koje priprema svakodnevno.

"Svakodnevno radim kruh i razne pekarske proizvode, i to na jedan jednostavan način koji uključuje samo vilicu, bez puno kompliciranja", kaže nam Sanja, koja svoju ljubav prema kuhanju dokumentira i na društvenim mrežama.

Na Instagramu je prati 16 tisuća ljudi

Sanja je ove godine svoj sadržaj krenula objavljivati na TikToku, no ubrzo je odustala i fokusirala se samo na Instagram, gdje sada broji više od 16 tisuća pratitelja. Na Instagramu, kako kaže, dijeli recepte za jela koja najviše voli, a koja se vrlo jednostavno pripremaju.

"Dijelim svoje recepte koji se mogu napraviti na brzinu, ali da to bude jako, jako fino", kaže Sanja i dodaje da su joj najdraži jednostavni i jeftini recepti koji su ujedno kvalitetni i zasitni. Pitali smo je i koji su njezini savjeti za jeftin, a fin ručak, te koje namirnice uvijek ima kod kuće pa je često spase u posljednji tren. 

"Za jeftin i brz ručak oslonite se na vama pristupačne namirnice. Pratite akcije u trgovini i ne morate komplicirati. Uložite dio budžeta u začine i vaša će jela biti savršena", ističe Sanja. U svojoj smočnici uvijek ima krumpir, rižu i brašno, ali i smrznuto povrće te puno dimljenih proizvoda u hladnjaku. 

"Kada zaista ne stignem nikamo, lako mogu napraviti puno ukusnih jela, bila to obična variva ili njoki u umaku", dodaje Sanja, kojoj cerebralna paraliza ponekad predstavlja izazov u kuhanju.

Izazovi u kuhanju s cerebralnom paralizom

Sanja kaže da joj je najviše problema oduvijek stvarala upravo desna ruka jer ne može micati njenim prstima, no s vremenom je naučila kako funkcionirati i sada joj je lijeva ruka postala "desna ruka" u kuhanju.

"Uvijek bih se iznervirala na svaku pomisao rezanja povrća. No kada sam se pomirila s činjenicom da nikada neću moći kopirati druge i opustila se, više mi ništa ne radi probleme u kuhinji. Oslanjam se na lijevu ruku i ona je moja 'desna ruka' u kuhinji", otkriva Sanja.

U jednoj Instagram objavi Sanja je napisala kako se cijelog života sramila toga što jest te se željela uklopiti u kalup normalne osobe, skrivajući sebe i svoje pravo lice. Strah ju je često sputavao, no naučila je prihvatiti sebe takvu kakva jest.

"Posljednjih godina prihvaćam sebe ovakvu kakva jesam. I zadovoljna sam sama sobom", piše Sanja, koja bi i drugima koji se bore s istim poručila isto to - da budu svoji, bez obzira na to što drugi govore.

"Osmijeh na licu najbolji je začin za vaše jelo"

"Poručila bih im da se malo opuste i ne razmišljaju o tome što drugi govore ili što će govoriti. Ovaj život koji imate vaš je i samo je jedan. Opustite se i živite ga punim plućima na svoj način, drugo nije bitno", poručuje Sanja.

A kada je u pitanju kuhanje, Sanja vjeruje da ono može biti vrlo zabavno, bez obzira na to jeste li početnik ili starili znalac.

"Proširite svoje vidike u kuhinji i kuhajte s osmijehom na licu jer je to najbolji začin za vaše jelo", zaključuje Sanja, čije jednostavne i ukusne recepte donosimo u nastavku.

Čupavac torta

Ružice od jabuka

Štrudla od muškatne tikve

Njoki bez krumpira

Prhki keksi

Kruh iz lonca

Djedov brk s makom

Zapečene mesne okruglice

Brze prhke kiflice

Pročitajte više