Što se za Božić jede diljem svijeta? Istražili smo, od Francuske do Bahama

Foto: Shutterstock

BOŽIĆ se slavi na različite načine u različitim krajevima svijeta, a najveća je razlika u hrani koja se priprema za ovaj veliki blagdan. Gotovo svaka zemlja ima neko svoje tradicionalno jelo, a dok su u Hrvatskoj to purica ili patka s mlincima, bakalar i razna riblja jela te mnoštvo kolača, u drugim dijelovima svijeta pripremaju se malo drugačiji specijaliteti.

Odlučili smo istražiti kakva se to fina jela spremaju u ostatku svijeta za Božić. Negdje se poslužuju na sam Božić, negdje dan ranije, na Badnjak, no jedno je sigurno - u gotovo svakoj zemlji priprema se nešto drugačije i specifično za to područje. Evo kako izgledaju tradicionalne božićne večere od Francuske do Bahama.

Francuska

Francuzi u raskošnoj blagdanskoj večeri uživaju 24. prosinca - za stol sjednu oko 20 sati, a zatim slijedi prvi slijed koji se sastoji od morskih plodova. Najčešće se jedu jastog Thermidor ili škampi, a za glavno jelo poslužuje se pile uz priloge koji uključuju pire krumpir i kestene pirjane na maslacu s kaduljom. 

Veliko finale je desert - bûche de Noël ili božićni panj koji se poslužuje u dvije verzije - onoj od čokolade i od kestena. Za večeru se uglavnom pije crveno vino iz Burgundije. Na Božić Francuzi uživaju u obilnom doručku koji može uključivati kremastu kajganu, dimljeni losos i tost, a jedu se i sirevi kao što su Brie, Gruyere i Munster.

Italija

Slično kao u Francuskoj, i Talijani glavnu večeru imaju na Badnjak. Oni obično idu na ponoćnu misu, a večeraju prije odlaska u crkvu. Za predjelo uglavnom jedu crostino s dimljenim lososom ili dimljeni slani bakalar, a Talijani iz obalnih područja kao što je Amalfi obala večeru započinju sirovim brancinom sa začinskim biljem i morskom soli. 

Zatim slijede tortellini in brodo, punjena tjestenina u vrućoj juhi od piletine i parmezana, a dok u sjevernoj Italiji jedu punjenu puricu, oni iz primorskih krajeva pripremaju pečenog brancina s pečenim krumpirom i povrćem. Desert koji je božićni "must" bez obzira na regiju definitivno je panettone, tradicionalni talijanski slatki kruh.

Ujedinjeno Kraljevstvo

Britanci Badnjak uglavnom provode u kuhinji s obitelji i kasnije u lokalnom pubu, a pravo veselje počinje na božićno jutro, uz čašu šampanjca i doručak od dimljenog lososa i komadića mljevenog mesa. Kasnije tog dana, nakon što se emitira kraljev godišnji božićni govor, vrijeme je za večeru.

Za božićnu večeru poslužuju se puretina ili pečena govedina uz mnoštvo priloga kao što su pečeni pastrnjak i mrkva, grašak na maslacu i prokulice. Neke obitelji prave i jorkširski puding od brašna, jaja i mlijeka, s mesnim ostatcima. Za desert se jede božićni puding, koji je zapravo taman i gust kolač napravljen od sušenog voća, začina i malo brandyja.

Grčka

Blagdansko slavlje u Grčkoj počinje na Badnjak oko 19 sati - obitelj se okupi oko kamina i svi jedu poseban pšenični kruh koji se peče samo za Božić. A na sam Božić, nakon jutarnje mise, Grci odlaze kući na božićni ručak koji traje cijeli dan. Sve počinje domaćim medenim kolačićima s orasima ili bademima, a zatim slijedi pileća juha s orzom. 

Nekoliko sati kasnije, na redu je ili pečena piletina punjena kestenom ili varijante jela od svinjetine na žaru ili pirjane svinjetine, uz priloge poput zelja, rimske salate s mladim lukom, feta sira ili pečenog krumpira s lukom. Desert je lagan, a poslužuju se ili pečene jabuke s medom i orasima ili grčki jogurt preliven medom. 

Meksiko

Meksikanci s blagdanskim svečanostima počinju 24. prosinca - obitelj se tada okupi i svi zajedno razbijaju piñatu koja je punjena svim vrstama lokalno proizvedenih bombona s okusom čilija i tamarinda. Večera slijedi između 19 i 22 sata, a započinje posoleom, varivom s velikim zrnjem kukuruza i svinjetinom ili govedinom koje je začinjeno s čak 20 začina kao što su peršin, cilantro, čili...

U znaku američkog utjecaja u Meksiku, glavno jelo je puretina s prilozima kao što su pire krumpir i zeleni grah, a za desert jede se kremasti flan s jagodama i šlagom. Obrok, naravno, nije potpun bez tekile, a za Božić mnogi Meksikanci podgrijavaju ostatke hrane od prethodne večeri. 

Kostarika

Mnogi Kostarikanci Božić slave po noći - odlaze na ponoćnu misu, dođu kući i večeraju u 2 sata ujutro. Jede se domaći tamal punjen piletinom ili svinjetinom te povrćem i sirom, a zatim slijedi arroz con pollo, nacionalno jelo od riže koje se priprema od zelenih mahuna, graška, mrkve, šafrana, cilantra i nasjeckanog cijelog pileta.

Kostarikanci koji žive uz obalu jedu morske plodove kao što su marlin, tuna, mahi mahi, škampi i jastog, dok stanovnici unutrašnjosti jedu govedinu, svinjetinu i piletinu. Prilozi su isti - riža s crnim grahom, kuhana palma s vrhnjem i salata od srca palme s avokadom.

Desert je obično kolač od kokosa i arroz con leche – riža s mlijekom, šećerom i cimetom. Na samom kraju, jelo završavaju s puno punča ili likera od jaja, a cijela večera ne završava prije 4 ili 5 ujutro.

Bahami

Stanovnici Bahama Božić obilježavaju s pregršt hrane - imaju veliku večeru na kojoj se poslužuju puretina, šunka, makaroni sa sirom, grašak i riža napravljena s kokosovim mlijekom i salata od krumpira.

Nakon večere 25. prosinca, u ponoć odlaze na Junkanoo festival, gdje se zabavljaju do jutarnjih sati, a svečanost završavaju kuhanom ribom ili ribljim paprikašem. Morske plodove uvijek prati i kruh od krumpira ili somun od kukuruznog brašna.

Pročitajte više