U Žminju se u nedjelju peku istrijanske pinci pod čerepnjon na ugnjišće

Foto: TZ Žminj

PINCA je tradicionalni istarski uskrsni slatki kruh pa zato upravo u Istri postoji manifestacija gdje se slave, peku i jedu svima nam drage pinci. Istrijanske pinci pod čerepnjon na ugnjišće ove se godine održavaju deseti put, i to u nedjelju, 2. travnja, od 13:30 u Žminju, Zad kaštela.

Ova manifestacija podsjeća na ne tako davna vremena kada je običaj pečenja pince imao veliku važnost prigodom slavljenja Uskrsa, a svi će posjetitelji moći vidjeti, ali i kušati što se jelo za uskrsni doručak.

Domaćice iz cijele Istre izložit će svoje pinci i uskrsne kolače koji se mogu degustirati. Kraj ognjišća domaćice će pokazati i kako se nekad mijesila i pekla pinca, a podijelit će i svoje recepte.

Bez pince - ništa!

Pinca se za Uskrs ili Vazan, kako se još naziva u Istri, spremala u svakom kućanstvu. Bilo je to jedno od rijetkih slatkih jela na skromnom uskrsnom stolu. Ovaj slatki kruh s grožđicama žene su znale umijesiti i dan prije da bi se tijesto što više diglo, a pekle su ga u velikim krušnim pećima.

Za razliku od kruha, u tijesto za pincu dodaju se šećer, jaja i nezaobilazne grožđice. Na kraju se na vrhu zarežu u obliku križa i ukrase lišćem maslina. No nije samo pinca dio nezaobilaznih uskrsnih običaja u Istri. Za djecu su se obavezno za taj dan pekle i takozvane jajarice.

Jajarice ukrase svaki stol

Riječ je o pecivu u obliku pletenice na čijem se vrhu nalazi kuhano jaje. Djeca su se uvijek posebno veselila tom daru, koji bi dobivali uz obojano jaje koje bi im za uskrsni ručak poklanjao svaki član obitelji.

"Najštabeleja pinca"

Oni najvještiji u pripremi pince i vazmenih (uskrsnih) kolača prošle su godine bili i nagrađeni. Komisija je tada isprobala i ocijenila sve pinci i vazmene kolače te nagradila najbolje u kategorijama Najštabeleja pinca, Najštabeleji vazmeni kolač i Najlepče piturano vazmeno jaje. Nadamo se da će se ovaj simpatični izbor održati i ove godine.

Pročitajte više