Želite dugodlaku mačku? Ovo je pet najboljih pasmina

Foto: Shutterstock

Ako ste ljubitelj mačaka, nema ništa bolje nego pomaziti mačku nakon dugog dana. Mačke mogu biti i dugodlake i kratkodlake pasmine, a dugodlakima se obično dive zbog njihove meke, bujne dlake i veličanstvenog izgleda. Međutim, više dlake znači više održavanja, stoga budite spremni dobro iščetkati svog ljubimca ako planirate nabaviti dugodlaku mačku.

StudyFinds je konzultirao deset stručnjaka kako bi pronašao najbolje pasmine ako planirate postati vlasnik dugodlake mačke.

Perzijska mačka

Kao jedna od najstarijih pasmina u svijetu, perzijska mačka ima prekrasno bijelo krzno i ​​poslušnu osobnost što je ovu pasminu učinilo jednom od najpopularnijih pasmina za posjedovanje u svijetu mačaka. "Poznate po svojoj dugoj, lijepoj dlaci, perzijske mačke prisutne su već jako dugo. Potječu iz Mezopotamije, s područja današnjeg Irana, koje je stoljećima poznato kao Perzija", piše Petkeen.

Perzijske mačke su poznate po tome što su obično vrlo osjetljive na ljudske interakcije, za razliku od drugih mačaka koje mogu biti vrlo povučene. "Ove lijepe mace vole se ne samo zbog izgleda. Imaju i šarmantne osobnosti. Rođene da se maze, perzijske mačke su vrlo mirne, privržene i općenito neaktivne. Unatoč svom stilu života koji ne zahtijeva mnogo održavanja, zahtjevne su kada je u pitanju njegovanje. Njihova se dlaka lako može zamrsiti i zapetljati ako se ne češlja svakodnevno", kaže The Spruce Pets.

Himalajska mačka

"Himalajske mačke vole da ih se mazi, ali njihova razina linjanja zahtijeva da ih se prilično često četka. Njihova duga, svilenkasta dlaka, koja uključuje gustu poddlaku, zapetljat će se ako se redovito ne češlja. Srećom, vole da ih dotjeruju članovi obitelji jer ih to povezuje s njima", piše Litter Robot.

Poznate su po tome što izgledaju kao križanac sijamske i perzijske mačke. Nisu pretjerano energične i poslušne su, što ih čini izvrsnim kućnim ljubimcima. "Ova slatka, privržena i blaga pasmina mačaka voli mirno i tiho okruženje. Himalajka obično ima svjetliju boju tijela s tamnijim krznom na licu i repu. Nalikuju perzijskim mačkama, s velikom okruglom glavom, kratkim ušima i kratkim nosom", kaže Daily Paws.

Maine Coon

"Veličanstveni Maine Coon je velika, dugodlaka pasmina mačaka koja potječe iz SAD-a. Poznata je po svojoj mišićavoj građi i čupavoj dlaci, kao i po slatkim čupercima dlake na ušima i prstima", kaže Reader's Digest. Ova pasmina ima tendenciju da bude izvrsna u lovu na miševe ili druge štetočine.

Maine Coon je jedan od najčešćih izbora među vlasnicima dugodlakih pasmina. Ne samo da imaju gustu, dugu dlaku, ove mačke mogu narasti i do 10 kilograma. "Maine Coon ima upečatljivu dlaku. Stvorene su da izdrže oštre vremenske uvjete, s toliko krzna da su im čak i stopala dobro podstavljena. Velika je mačka, a odrasli mužjaci mogu težiti do 10 kilograma. Dlaka im je obično glatka, ali čupava i često dugačka. Najbujnija dlaka je na prsima i repu", objašnjava The Happy Cat Site.

Birmanska mačka

Birmanska mačka je druželjubiva i voli se igrati, ali također dobro provodi vrijeme sama. Njegovanje nije zahtjevno jer ova pasmina ima jednoslojnu dlaku. "Svilenkasta dlaka birme srednja je do dugačka, a češljanje jednom ili dvaput tjedno pomoći će u uklanjanju opuštenog krzna", objašnjava Litter Robot.

Birmanke su upečatljive mačke, prekrasnih plavih očiju, bijelih šapa i pahuljastog repa. "Birmanske mačke imaju dugu i mekanu jednostruku dlaku koja se ne matira lako. Imaju i druge divne fizičke značajke, uključujući četiri bijele šape i upečatljive plave oči. Povijest birmanske mačke ostaje tajanstvena, ali burmanske legende smatraju ovu pasminu svetim mačkama u hramovima", piše Hepper.

Norveška šumska mačka

Ova pasmina je druželjubiva i velika, no ne dostiže punu zrelost do otprilike pete godine starosti. "Ovi nježni divovi mogu težiti do 8 kilograma i uživaju skakutati i istraživati ​​vaš dom. Norveške šumske mačke obično su vrlo prijateljske i društvene sa svojim vlasnicima, ali manje s gostima", kaže DailyPaws.

Norveške šumske mačke imaju bogatu povijest, koja datira još od Vikinga. Njihova se loza može vidjeti u gustoj, vodootpornoj dlaci koja im pomaže da izdrže oštru klimu. "Unatoč stotinama godina preživljavanja, Drugi svjetski rat je gotovo desetkovao ovu pasminu. Srećom, službeno ih je priznala Međunarodna federacija mačaka 1977., a samo 2 godine nakon toga, u SAD su uvezene prve dvije norveške šumske mačke, što je ubrzo nakon toga dovelo do eksplozije popularnosti pasmine u Sjevernoj Americi", piše PetKeen.

Pročitajte više