10 stvari koje ne biste smjeli poklanjati za Božić

SVJETSKI fond za zaštitu prirode (WWF), ekološka udruga sa sjedištem u Švicarskoj, objavio je popis deset proizvoda koje ne bi trebalo kupovati za Božić, a ni za ostale prigode, kako bi se pomoglo očuvanju bioraznolikosti.

Na popisu se nalazi nakit od koralja, krokodilska koža i kavijar koji se dobija od jesetri iz Kaspijskog jezera. Ako netko želi kupovati kavijar, WWF preporučuje da onda to bude onaj koji ima oznaku da ga je odobrio CITES, agencija UN-a za očuvanje ugroženih vrsta.

Potrošači bi se trebali suzdržati i od proizvoda do kojih se dolazi ubijanjem tigrova, bez obzira radi li se o krznu, suvenirima ili o dijelovima tigrovog tijela koji se koriste u tradicionalnoj kineskoj medicini. Ne preporučuju se ni bilo kakvi proizvodi od slonovače.

Ekološki osviješteni pojedinci ne bi smjeli ni kupovati šalove koji se dobijaju od dlaka tibetanske antilope, koja je često na meti krivolovaca.

WWF upozorava da su na listi nepoželjnih poklona i kaktusi, koji su sve ugroženiji zbog ilegalne trgovine posebno u Meksiku, zatim proizvodi od zmijske kože te neke vrste ribe iz Barentsovog mora.

Na kraju WWF upozorava potrošače da bi trebali izbjegavati kupovinu uređaja poput velikih televizora ili stereo-uređaja koji, prema njihovim ocjenama, troše velike količine energije - što predstavlja još jedan vid ugrožavanja okoliša.

Pročitajte više