500 maraka kazne zbog skrnavljenja Isusova kipa

SARAJEVSKI glumac Feđa Štukan kažnjen je novčanom kaznom u iznosu od 500 konvertibilnih maraka (250 eura) zbog narušavanja javnog reda i mira i vrijeđanja vjerskih osjećaja, prenosi  "Dnevni avaz".

Kako prenosi list, sutkinja Nermana Mutevelić, koja je ovakvu presudu donijela u srijedu, do posljednjeg trenutka je dvojila između novčane i zatvorske kazne koja se prema važećim zakonima u BiH može izreći u trajanju do 60 dana.

Štukan je na ovaj način kažnjen jer je 3. ožujka oskrnavio kip Isusa Krista koji se nalazi na sarajevskoj katedrali stavljajući kondome na njegova tri prsta i izvjesivši mu oko vrata tablu s natpisom "Peace".

Ovakav postupak izazvao je oštre reakcije predstavnika Katoličke crkve, ali i većine lokalnih medija koji su Štukanov postupak okarakterizirali potpuno neprimjerenim.

Ovaj se neafirmirani glumac u početku branio tvrdnjama kako nije želio nikoga uvrijediti te da je bio samo ogorčen ratom u Iraku zbog čega se i odlučio na javni prosvjed.

U iskazu pred sucem za prekršaje Štukan je kazao kako je sada svjestan da je ovakim postupkom mogao povrijediti vjernike ali se istodobno potužio kako se nitko nije potrudio razumjeti njegove motive za ovakav postupak.

On je također dodao kako se ne kaje zbog onoga što je učinio ali i da nešto slično ne bi ponovio već bi "smislio nešto sasvim novo".

Štukan je uz to izrazio nezadovoljstvo izrečenom kaznom kazavši sutkinji kako nikada nije čuo da je netko kažnje s 500 KM "zbog tri kondoma".

Pročitajte više