Adolescentska agresivnost: Tinejdžerski bunt ili mentalna bolest?

IMATE li kojim slučajem bijesnog tinejdžera u kućanstvu, ovo istraživanje moglo bi vas itekako zanimati. Naime, novo istraživanje tvrdi kako neki od njih agresivnim ispadima ne prolaze tek fazu svog sazrijevanja. Naprotiv, prema rezultatima istraživanja medicinske škole na Harvardu, jedan od dvanaestero adolescenata pati od IED-a ("intermittent explosive disorder" odnosno "isprekidanog eksplozivnog napada").

Ovo stanje, kako mu i ime govori, karakteriziraju uzastopni i nekontrolirani napadi bijesa. Istraživanje objavljeno u "Archives of General Psychiatry", koje je obuhvatilo kućanstva preko 10 tisuća tinejdžera, pokazalo je kako barem dvije trećine njih imaju povijest bijesnih napada i verbalnog ili fizičkog nasilja, prenosi Daily Mail.

No, kod osoba koje u djetinjstvu razviju IED, postoji opasnost da se to stanje prenese i na njihovo kasnije životno razdoblje, ukoliko se pravovaljano ne otkrije i izliječi.

"Ukoliko smatrate da i vaš tinejdžer pati od IED-a, svakako treba porazgovarati s psihologom. No, ukoliko ni to ne bude davalo rezultata, potrebno ga je upisati na neki od tečajeva kontrole bijesa, jer ćete tako spriječiti buduće nasilje koje će se bez tretmana svakako dogoditi", naglasio je Ronald Kessler koji je bio na čelu istraživanja.

Pročitajte više