Angelina Jolie ima jasan stav o "aferi CIA" i mučenju zarobljenika

Foto: Guliver Image/Getty Images

"CIA JE rutinski lagala Bijeloj kući i Kongresu o svom programu grubog ispitivanja osumnjičenih za terorizam i o metodama koje su pritom korištene", stoji u izvješću američkog Senata koji je objavljen prije nekoliko dana.

Izvještaj je potresao američku, ali i svjetsku javnost, a o mučenjima zarobljenika za koje je odgovorna CIA, oglasila se i Angelina Jolie.

Glumica, redateljica i UN-ova ambasadorica, pozvala je SAD da zauzme jasan stav nakon ove afere, odnosno da bude "primjer svijetu kao vodeća demokratska zemlja" te da javno osudi nehumano tretiranje ratnih zatvorenika.

"Zemlja nije mogla očekivati da će biti prekršena određena pravila kao ni to da će doći do takvog ponašanja. Vjerujem da ovo što se dogodilo neće biti povod da se takva praksa i dalje provodi. Predstavljamo demokraciju i kao takva zemlja moramo biti lideri u provođenju humanosti i poštovanja za svako ljudsko biće", rekla je, između ostaloga, Jolie u izjavi za BBC Arabic.

Dodala je i to da građani SAD-a moraju osvijestiti činjenicu da su odgovorni za način na koji razmišljaju i na koji se ponašaju ako žele biti primjer svijetu u provođenju demokratskih, ali i humanih, načela.

Njena će izjava nedvojbeno izazvati mnoge polemike: braniti humanost je jedno, i to je svakako pohvalno, no glorifikacija SAD-a u kontekstu suvremenih društvenih zbivanja je ipak pretjerana. 

Inače, Jolie je nedavno prozvana od strane japanskih konzervativaca zbog svog novog filma "Unbroken" koji se bavi životom američkog atletičara i istaknute vojne ličnosti u Drugom svjetskom ratu, Louieja Zamperinija. 

Zamperini je bio zarobljen od strane japanskih marinaca, što je prikazano u filmu, kao i tortura kojoj je navodno bio podvrgnut. No, kako navode japanski konzervativci, Jolie je "pogrešno opisala japanske čuvare" i njen film u Japanu treba biti zabranjen. 

Pročitajte više