Beskućniku pred očima srušili jedino utočište

Screenshot: YouTube

UTOČIŠTE u šumi bilo je jedini dom beskućniku Samu, sve do onog dana kada je policija njegov šator sravnila sa zemljom. Sam od policije nije tražio nikakvo objašnjenje, nije se opirao niti bunio, nije čak ni pokušao spriječiti da njegov dom bude srušen. Jedino što je tražio bilo je dopuštenje da promatra. Stoički, i bez riječi, ali s izrazom lica koji sve govori.

Rušenje beskućnikova doma ipak bi moglo imati nešto sretniji epilog. Naime, događaj je zabilježen u videu koji će se koristiti za promidžbu dokumentarca "Most budućnosti" ("Destiny's Bridge") koji se bavi problemima beskućnika u SAD-u.

Iako su problemi beskućnika goruća tema ne samo u SAD-u već u cijelom svijetu, oni su još uvijek poprilično marginalizirani u medijima. Kako bi se to barem donekle ispravilo, neprofitna nevladina organizacija Fractured Atlas pokrenula je i sponzorirala produkciju dokumentarnog filma "Most budućnosti" kojem je u fokusu upravo problem beskućnika, a čiji je glavni protagonist "ministar beskućnika" Steve Brigham koji živi u šumi u okolici New Jerseya s još nekolicinom drugih beskućnika, javlja Huffington Post.

Brigham se putem filma obraća javnosti naglašavajući emotivne potrebe ljudi koji nemaju svoj dom, kao i važnu ulogu koju stavovi i ponašanje društvene zajednice imaju u asimilaciji beskućnika u društvo. U filmu se ističe i važnost donošenja zakonskih okvira koji bi smanjili problem beskućnika.

Pročitajte više