Bogato zadarsko ljeto ulazi u vrhunac

Foto: PR

I OVE godine Zadar je jedan od najvažnijih i najprepoznatljivijih centara zabave na Jadranu.

Desetine tisuća gostiju koji grad svakodnevno posjećuju tome će zasigurno oduševljeno posvjedočiti. I ove godine, kao i svih godina do sada, bilježi se statističko povećanje broja gostiju u prvih sedam mjeseci od čak 11% više noćenja te se do kraja godine očekuje više od milijun i pol noćenja, a u čitavoj županiji preko 12 milijuna.

Osim sunca, mora, plaža, dobre hrane i sve boljih i kvalitetnijih vina iz zadarskog zaleđa, turisti su naravno najviše očarani prebogatom zadarskom kulturnom baštinom i spomenicima iz svih kulturno-umjetničkih razdoblja tijekom 3.000 godina koliko grad kontinuirano živi i funkcionira.

No, ono što je ove godine Zadar izdvojilo od ostalih destinacija zasigurno je iznimno zanimljiv program događanja, evenata, koncerata, festivala, izložbi i svakojakih ostalih zabavnih, sportskih i kulturnih sadržaja, koji daju ono posebno obilježje vrhunskog turističkog odredišta kakav Zadar sigurno jest.

Osim brojnih noćnih klubova, kafića, maštovito iskorištenih gradskih prostora, uličnih svirača i performera, pa do široke lepeze gastro ponude za svačiji džep, od simpatičnih domaćih konoba "na kantunima" do vrhunskih restorana, grad svakom posjetiocu pruža mogućnosti naći ono što želi i što ga zanima.

Do sad su Zadrani i njihovi gosti vidjeli nekoliko koncerata iz programa Terraneo Summer Break, koji se od ove godine iz Šibenika proširio i na Zadar, gdje nastupio već čitav niz izvođača, od alternativnih Sinkane, preko acid-jazza Nicola Contea i neo-countryja Amy la Vere, sve do atraktivnog piano virtuoza Maksima Mrvice.

Nakon toga održan je i jedan od ponajboljih jazz i blues festivala u čitavoj regiji, Zadar Jazz & Blues, koji je već prvu godinu privukao veliku pažnju ljubitelja jazza i bluesa.

Srpanj se završio već nadaleko poznatim manifestacijama poput Millenium Jumpa, tijekom kojeg je preko 3000 ljudi istodobno skakalo u more sa zadarske Rive nedaleko Morskih orgulja, ili Noći punog mjeseca, kad se također na Rivi izlažu autohtona jela i proizvodi, brodice tiho veslaju i klape pjevaju i zabavljaju desetine tisuća turista i posjetitelja.

Jedan od najznačajnijih koncerata popularne glazbe na Jadranu dogodio se 17. srpnja, kad je vječiti buntovnik i borac za ljudska prava Manu Chao doslovno zapalio otvoreni parking ispred dvorane Jazine s preko 12.000 rasplesanih posjetitelja!

Koncertna sezona u Zadru ulazi u svoj vrhunac kad će se na rimskom Forumu izmjenjivati velika strana i domaća imena poput Fra Alessandra, glasa radosti iz Assisija 05. kolovoza, World Famous Glenn Miller Orchestra, koji nastupaju 10. kolovoza te veliki koncert 2Cellos, opet u sklopu Terraneo Summer Break Festivala 14. kolovoza. Osim njih gotovo svaki dan nastupati će domaći i strani bandovi, od kojih svakako treba spomenuti koncert zadarske grupe Forum, koja ove godine slavi 30 rođendan.

07. i 08. kolovoza na zadarskoj Rivi, nadaleko poznatoj po Pozdravu suncu i Morskim orguljama, održat će se veliki dvodnevni party elektronske glazbe Viva Riva s line-upom vrhunskih svjetskih DJ-a i cijelim nizom popratnih sadržaja, od light-showa u moru do popodnevnog programa opuštanja, sunčanja i plivanja u kristalno čistom moru.

Osim brojnih koncerata popularne, elektronske, jazz i blues glazbe u Zadru se paralelno u sv. Donatu i na brojnim drugim otvorenim lokacijama stare gradske jezgre održava čitav niz koncerata i kazališnih predstava u okviru Glazbenih večeri u sv. Donatu, Zadarskog kazališnog ljeta i niza od 14 koncerata na otvorenom mladih zadarskih klasičnih glazbenika Zadar Classic Open Air.

Kolovoz se završava uz još jedan atraktivni Avvantura Film Festival, koji će se ove godine odvijati od 22. do 28. kolovoza, koji u grad opet dovodi poznata filmska imena i premijerne uratke.

Pročitajte više