Burning Man festival postaje "nova" Silicijska dolina?

Foto: Instagram

Svake godine festival Burning Man posjeti više od 70.000 ljudi. Što je to toliko privlačno u pustinjama Nevade da za ovim festivalom sve više lude i uglađeni svjetski milijarderi te slavne holivudske face navikle na luksuz? Nudizam, orgijanje, droga koja teče u potocima, swinganje? Za početak. Dugom popisu "atrakcija" svakako se može pridružiti i činjenica da je festival Burning Man lišen pompoznih protokola, elegancije, kiča i, ono najvažnije, predrasuda. Barem je tako bilo dosad.

Sloboda, ljubav i nesputanost sinonimi su za ovaj festival koji već 28 godina slavi slobodu izražavanja i ponašanja, ispod grada-šatora usred pustinje, uz glazbu, seks i - naravno - prateću stimulaciju. Seks, koji se među "Burnerima" naziva "pustinjska ljubav", poseban je dio ove priče; razmjena partnera, grupnjaci, orgije i swinganje spadaju pod "obavezno" dok se monogamija smatra sebičnošću.

Sve je ovo dobro poznato uhodanim Burnerima, no, zadnjih nekoliko godina sve je više novih posjetitelja koji dolaze iz potpuno drugačijeg svijeta - milijardera iz Silicijske doline, holivudskih glumaca i modela iz New Yorka. No, čini se da brane polako pucaju s obje strane - festival se širi i privlači nove "strukture", ali se i mijenja iznutra. Dosad je, naime, festival njegovao svoj antikapitalistički imidž, a danas je, paradoksalno, podržan od strane nekih od najvećih svjetskih kapitalista.

Mark Zuckerberg, "šef" Amazona Jeff Bezos te Googleov genij Sergey Brin zadnjih su nekoliko godina stalni posjetitelji Burning Mana. Izvršni direktor Googlea, Larry Page, oduševljen Burning Manom izjavio je da bi želio kreirati društvo bez zakona u kojem bi izumitelji mogli testirati nove proizvode bez ikakvih posljedica, a model na kojem bi temeljio svoj projekt bila bi upravo Burning Man zajednica. Osnivač Pay Pala, Elon Musk, tvrdi pak da je Burning Man zapravo nova Silicijska dolina.

Tehnološki genijalci nisu jedini koji su počeli ukazivati veliko zanimanje za Burnig Man festival. U novije vrijeme pridružuju im se i članovi "viših društvenih klasa", bogati grčki brodar Stavros Niarchos s obitelji, britanska društvena krema poput Lady Victorie Hervey te članovi klanova Versace i Rothschild. Iznenađenje su svakako i bankari s Wall Streeta. Oni su, navodno, uložili milijun dolara u veliki kombi po mjeri kojim dolaze na festival, prenosi Daily Mail.

Nije to jedini pokušaj unošenja daška luksuza na ovu manifestaciju; festival odnedavno ima i privatni avion te posebno vozilo za uglađenije goste. Standardna festivalska karta košta 300 dolara, dok ekskluzivni kamp stoji 25.000 dolara po osobi za jedan vikend. Cijena uključuje i mnogobrojnu poslugu te menije na kojima se nađu jastozi, sushi i odresci. Luksuz na festivalu uključuje i tekuću vodu, struju, wi-fi putem satelita te dostavu iz Rena koji je udaljen oko 130 kilometara.

Čini se da Burning Man opasno mijenja svoj koncept, posebice ako ga se usporedi s onim početnim, kada je promovirao vrijednosti poput slobode, razuzdanosti, važnosti samospoznaje i suprotstavljanja kapitalističkom sistemu. Od toga je danas ostalo vrlo malo, a sve to uz velikodušni blagoslov novih svjetskih lovaša koji su, čini se, našli još jednu igračku. 

Pročitajte više