Cheerleadersice Tornadele i Livi pokorile Irsku: U Hrvatsku se vratile s pet zlata i dvije bronce

Foto: PR

ZADARSKA plesna udruga "Tornadele" i Cheerleaders Livi iz Čakovca, kao jedini predstavnici Republike Hrvatske, sudjelovali su na prestižnom dvodnevnom internacionalnom natjecanju pod nazivom "21 CC Cheer and Dance Internationals from 21st Century Cheer".

Natjecanje se održalo 9. i 10. studenog u poznatom irskom gradu Galwayu, a prisutni su imali čast da gradonačelnik Galwaya Councillor Pádraig Conneely svečano otvori natjecanje.

Natjecanje u dvije kategorije

Sudjelovalo je oko 500 natjecatelja iz Amerike, Irske, Engleske, Škotske i drugih dijelova svijeta. Uz jedine predstavnike hrvatske, Tornadele i Cheerleadersice Livi, sudjelovali su i timovi - Ace High Cheer, Galaxy, Galway City Cougars, Dublin Thunder Cheer, Scorchers, Silverstars, Airborne, North County Twisters, Wolfes, Strike Force, Team Phoenix.

Zadarske Tornadele natjecale su se u dvije kategorije: "Cheer group peewee" i "Senior partner stunt". Blue Angels Tornadele osvojile su prvo mjesto u kategoriji "Senior partner stunt" i 6. mjesto u "Junior cheer level 1". Čakovečke Cheerleadersice Livi natjecale su se u šest kategorija i osvojile 4 prva mjesta – "Group allgirl senior", "Senior groupstunt", "Junior groupstunt", "Peewee groupstant". te dva treća mjesta – "Junior groupstunt" i "Individual".



Vrhunski sudački kadar

Posebitost jednog od najinovativnijih i tehnološki savršeno pokrivenog natjecanja jest i vrhunski sudački kadar. Sastojao se od 6 vodećih svjetskih sudaca iz Amerike, Engleske i Škotske. Među njima svakako treba istaknuti Tim Peffersa, Wendy Jones, Racheal Pearson (trener Aviator Allstar i Rockstar Cheer), Roza Harta (ACDS trener i sudac).


Glavni sudac, ujedno i najveća zvijezda natjecanja, bio je Ray Jasper zaslužan za većinu vrhunskih svjetskih cheerleading koreografija (nosioc prestižne nagrade za najboljeg koreografa 2012. godine). Status svjetski poznatog koreografa stekao je i kroz rad na popularnom tinejdžerskom filmskom serijalu o navijačicama BRING IT ON gdje je bio zaslužan za većinu cheerleading rutina.



Iza BRING IT ON filmskog serijala - ( Bring it on again (2004.), Bring it on : All or nothing (2006.), Bring it on: In it to win it (2007.) i Bring it on: Fight to the finish (2009.) - kriju se mnogobrojna hollywoodska imena poput - Kirsten Dunst, Christina Milian, Eliza Dushku, Jesse Bradford , Gabrielle Union, Cody Longo, Solange Knowles, Brandi Williams, Anne Judson-Yager, Bree Turner, Faune A. Chambers, Kevin Cooney, Richard Lee Jackson, Bethany Joy Galeotti i mnogi drugi. U nekoliko scena u filmu se pojavljuje i poznata R&B pjevačica, model i spisateljica tekstova Rihanna.

Jedan od režisera filmova je i mladi autor Bille Woodruff, (ujedno i redatelj glazbenih spotova za Ushera i Britney Spears, Billea Woodruffa i druge) koji je uz Bring it on: Fight to the finish u miljeu plesnih voda režirao i Honey (2003.) gdje se u glavnoj ulozi pojavljuje Jessica Alba.



Svjetski poznate cheerleading zvijezde

Na natjecanju nije nedostajalo ni najboljih, svjetskih poznatih, američkih cheerleading zvijezda. Naime, cheerleadersice RH, kao i ostali klubovi iz Europe i Svijeta, imali su priliku po prvi puta vidjeti jedan od najboljih sastava Amerike EAST CELEBRITY ELITE.

U Irsku su, uz natjecatelje iz hrvatske, doputovale i službene predstavnice Cheerleading and Cheerdance Association of Croatia-Judges (CCA Judges). Predstavnice prvog hrvatskog sudačkog saveza, Valentina Beneta, Helena Dobrović i Nataša Hunjadi, koje su ujedno
jedne od sedam prvih Cheerleading i Cheerdance sutkinja RH (CCA) i sutkinja Europe (ECA), imale su čast provesti vrijeme i sa sudačkim kadrom. Sudački kadar 21CC natjecanja oduševljen je hrvatskim cheerleadersicama. Poseban utisak svakako su ostavile pohvale Ray Jaspera za odličan nastup i koreografiju.

Sezona za hrvatske navijačice s natjecanjem u Irskoj tek je započela. Slijede pripreme za kvalifikacijsko prvenstvo RH za cheer i pom pon sastave, međunarodno natjecanje Adriatic Dance Open 2014, Europsko prvenstvo, te veliko natjecanje koje će se održati u prekrasnom Tropical Island Resortu u Berlinu na kojem će se natjecati s kadetskim sastavom.

Pročitajte više