Čudni poslovi svjetskih vođa: Ivo Josipović završio na listi Huffington Posta

Screenshot: YouTube

OVI LJUDI danas vode zemlje, donose zakone i zapovijedaju vojskama, ali prije političke karijere bavili su se zanimljivim i pomalo čudnim poslovima.

Huffington Post donosi listu svjetskih vođa i njihovih prijašnjih zanimanja, a na njoj se našao i hrvatski predsjednik.

Albanski premijer Edi Rama završio je školu za primijenjenu umjetnost u Parizu i bavio se slikarstvom. 1998. godine vratio se u Albaniju i postao ministar kulture. Kada došao na mjesto gradonačelnika Tirane naredio je da se stare sive betonske konstrukcije iz doba komunizma obuku u novo ruho i ofarbaju u šarene boje.



Gurbanguli Berdymukhamedov bio je osobni zubar Saparuta Niyazova, predsjednika Turkmenistana koji je umro 2006. godine. 1997. godine dobio je mjesto ministra zdravstva, a nakon Niyazove smrti naslijedio ga je na predsjedničkoj poziciji.



Andry Rajoelina
, bivši predsjednik Madagaskara, bio je DJ i otvorio vlastitu radio postaju.



Bivši bugarski premijer Boiko Borisov bio je instruktor karate i vatrogasac prije nego je osnovao svoju zaštitarsku firmu koja je štitila Todora Zhivkova, komunističkog vođe Bugarske. Kanije je radio kao osobni čuvar bivšeg bugarskog kralja Simeoan Saxe-Coburg-Gotha.



Slovenski predsjednik Borut Pahor tijekom studija je radio kao model kako bi otplatio školarinu.



Australski premijer Tony Abbott bio je sjemeništarac koji se spremao za ulogu svećenika Katoličke crkve, ali je odustao od toga nakon tri godine.



Irski predsjednik Michael D. Higgins bio je pjesnik koji je objavio nekoliko knjiga poezije.



Silvio Berlusconi
radio je sve i svašta prije nego se dočepao političke pozicije. Najsmješniji podatak je svakako onaj da je radio kao pjevač na kruzerima.



Johanna Sigurdardottir
2009. godine postala je premijerka Islanda. Više od 30 godina radila je kao stjuardesa u nacionalnoj aviokompaniji "Icelandair".



Poznati su afiniteti Ive Josipovića prema glazbi. Predsjednik je završio studij skladanja na Muzičkoj akademiji u Zagrebu i bavio se komponiranjem klasične glazbe, a nakon pobjede na predsjedničkim izborima priznaje da za to više nema vremena.


 

Pročitajte više