Dosta vam je religije, pseudo-znanosti i priča o duhovima? Pokrenut prvi ateistički TV kanal na svijetu

Foto: Atheist TV

TELEVIZIJSKI su sadržaji prepuni religijskih tema, priča o duhovima, reportaža o vanzemaljskim pojavama i ljudima s paranormalnim sposobnostima, da je sve teže odrediti granicu gdje prestaju znanost i istraživačko novinarstvo, a počinju kvazi-znanstvena prepucavanja i bajke.

Imajući na umu taj problem, ateistička organizacije iz SAD-a okupila se u produkciji nove televizijske mreže, Atheist TV, koja je s programom krenula prošlog tjedna.

Producenti ove nove TV mreže tvrde da će njihov pristup promijeniti dosadašnji koncept selekcije televizijskog sadržaja i donijeti novosti u skladu s potrebama nešto zahtjevnijih gledatelja.

Direktorica Atheist TV mreže, Liz Bronstein, inače bivša producentica emisije "Whale Wars" na Discovery Channelu, smatra da je pravo vrijeme da na televizijsku scenu stupi jedna ovakva mreža: "Trećina pripadnika nove generacije nereligiozna je, stoga vjerujem da Atheist TV ima jake predispozicije da postane jedan od velikih medijskih igrača na svjetskom nivou, posebno zato što ispunjava jedan veliki prazan prostor u TV sadržajima i otvara nišu koju dosad nitko nije zastupao."

Popularni sadržaji, smatraju producenti Atheist TV mreže, ne zadovoljavaju potrebe gledatelja koji nisu religiozni, a razmišljaju kritički. Upravo u tom segmentu producenti vide najznačajniji faktor diferencijacije Atheist TV-a od općepopularnih TV sadržaja, a prednost je, smatraju, i u slobodi izražavanja jer ne moraju podilaziti religioznim cenzurama i brinuti hoće li u svojim pričama i izjavama uvrijediti neku religijsku skupinu.

Partneri mreže su fondacija Richard Dawkins, Zajednica ateista Austina, Američki ateisti, Reason Rally te brojni stand-up komičari, a distribucijski je partner mreže poznati servis Roku. Atheist TV dostupna je i preko internetske stranice www.atheists.org.

Pročitajte više