Ekskluzivna reportaža: Pakleni ratni dril u rajskoj ljepoti pustog otoka


 

ZABORAVITE Survivor i paintball, gdje se "preživljava" dostavom čokoladica natjecateljima, a živote vam "oduzima" flekica. Ako vas zanima borba i opstanak u prirodi, ali bez selebova i klanova, prava stvar, gdje znoj i suze štede krv, odvija se na Mrčari.
 
Mrčara: Prva crta obrane od talijanske invazije nasred modrog beskraja
 
Otočić je to "vanka" ionako dalekog  Lastova. Prekrasni, istovremeno divlji i pitomi komadić kopna istrgnut iz mjesta gdje Jadran izgleda kao ocean. Poznata je ljepota i egzotičnost naših otoka i čistoća mora koje ih okružuje. Međutim, tek kad dođete na Mrčaru, shvatite koliko je ovo ljepše, ali i netaknutije i dalje od predodžbe koje ste imali o otocima, čak i kada govorimo o našim izoliranim "škojima". Kada se popnete na 110 metara visoki vrh otoka na kojem je bunker i pogledate prema Zapadu, između vas i Italije samo je opjevani otok Sušac.
 
Krv, znoj i ... guze

Kako smo uopće došli na ovaj bajkoviti otočić, koji je do 1979. JNA koristila kao prvu crtu obrane od talijanske invazije i zbog čega na područje na kojem je izgrađeno 150 bunkera i labirint tisuća metara podzemnih hodnika, nije smio prići nijedan civil?


Prvo smo se u Splitu ukrcali na katamaran koji je do tri kilometra udaljenog Lastova vozio ekipu što se već na prvi pogled razlikuje od ostalih predsezonaca koji su na jadransku pučinu krenuli u potrazi za mirom i tišinom.

Sama vožnja od Lastova do Mrčara u noći punog mjeseca vrijedi dolaska ovdje

Među mnoštvom kršnih momaka posebno se isticala jedna djevojka, ali o njoj, kao i o ostalim likovima iz kampa, više ćete saznati u videima koje donosimo u tekstu. Dolaskom na Lastovo, ukrcali smo se na ribarske brodice i u punoj spremi vikend-ratnika iskrcali se na pola sata vožnje udaljenu Mrčaru. Već sama plovidba do Mrčare vrijedi dolaska nasred Jadrana (naročito imate li sreće, pa se kao potpisnik teksta istim putem vraćate usred noći punog mjeseca), jer do konačnog odredišta u kojem se nalazi "Boot camp" kružite oko desetaka pustih otočića zadarskog arhipelaga.

Na proplanku usred divljine borilački seminari, a u gustišu i na obalama bjesni "rat"

Stipe Glavica, koji je uz brata Krešu idejni začetnik "događanja" na otoku, ali i onaj koji to sve provodi u djelo preko svog branda Adriatic Adventures i udruge avanturističkog turizma Serapis, pokazuje nam friško obojanu i očišćene zgradu. U nekadašnjoj maloj vojarni na proplanku nasred otočića, sada će u prizemlju biti dvorane za seminare borilačkih vještina, a na katu spavaonice. Već ovog ljeta slijede seminari s uglednim instruktorima, kao i airsoft, posljednjih godina iznimno popularna igra, koja se prošlog ljeta, kao i ovog, odvija na cijeloj Mrčari.


Preživljavanje u prirodi i tri vrhunska obroka dnevno

Međutim, svrha našeg dolaska na Mrčaru bio je "Boot camp", gdje smo s premijernih 16 polaznika bili kroz četiri dana strogog vojničkog drilla uz preživljavanje u prirodi uz samo jednu slatku "caku". Za cijenu od 200 eura, ne dobijete samo vožnju od Splita i Lastova i natrag, smještaj i vrhunsku obuku. Tu su i tri obroka dnevno kod čuvara otoka: Živopisnog bračnog para Rade, Branka i njihove kćeri Sanje, koji uz pomoć barba Mirka drže slatki restorančić na otoku, jedini dodir s civilizacijom i obaveznu postaju za jahtaše i jedriličare koji tu brode od svibnja do listopada. Osim hrane, oni nude i šarmantne kolibe za robinzonski turizam.

Podučavaju vas: Engleski stručnjak za preživljavanje na polarnom krugu, krav-maga instruktor izraelskih specijalaca i produhovljeni avanturist iz Prvog gardijskog zdruga!

Kada smo već kod poslastica, najveća su sigurno trojica junaka koje također upoznajete u videu: Izraelskog komandosa i krav-maga instruktora specijalne policije Avi Navija, pravog "Beara Gryllsa" iz Britanskih kraljevskih marinaca po imenu Toby Cowern i domaćeg akcijskog heroja Vedrana Bađuna, koji je hramove Tajlanda i brzace Kostarike zamijenio rajem Mrčare. Napravite to i vi i imat ćete ono što vam donosimo u videima: Nezaboravno iskustvo testiranja vlastitih limita u jedinstvenoj prirodnoj krasoti.

Pročitajte više