Francuski lebdeći štap i finski kabel koji prolazi kroz tijelo



PRVI GOSTI središnjeg dijela Festivala novog cirkusa dobrano su prodrmali zakone fizike na sinoćnjem gostovanju u Sceni Travno. Jedini hrvatski festival suvremenog cirkusa svoj je program u studenom započeo sa solom "Gravitation" francuske skupine Cie 14:20 te finskim solom "Nopeussokeus" Kallea Hakkarainena.

"Gravitation" ("Gravitacija") je isječak kompleksnijeg projekta "Vibrations" u kojem vibracije modificiraju gravitaciju, dajući objektima novu prirodu. Francuski žongler François Chat izveo je svojevrsni plesni duet s drvenim štapom koji je uz njega levitirao, padao začudno usporenom brzinom, vrtio se oko svoje osi i osi umjetnika, stvarajući hipnotičku tenziju.



Manipuliranje prirodnim zakonima kao vokabular je koristio i Kalle Hakkarainen, koji se sa svojim izričajem na granici video umjetnosti i scenske iluzije vratio treći put u Zagreb. Predstava "Nopeussokeus" ("Sljepilo za brzinu") tematizira prometnu nesreću pospanoga vozača. Sudar čovjeka i stroja prikazan je filmskim jezikom usporene radnje, lebdenjem iznad sjedala, istrzanim odbacivanjem u prostor ili u konačnici – krvarenjem u obliku crvenih kablova povezanih na žarulje. U dramatičnom vrhuncu predstave umjetnik obnaženog torza provlači električni kabel kroz vlastito tijelo.



Misteriozni odnos novomagijskih umjetnika i objekata kojima manipuliraju, ali s kojima se istodobno i prožimaju, bit će istaknut i u predstavi "L'Autre" belgijskoga umjetnika Claudia Stellata koji večeras i sutra s komadima sobnog namještaja nastupa na Sceni Travno. Subotnja festivalska noć bit će obilježena i partyjem u Pogonu Jedinstvo s DJ-em Ivanom Krželjom i klaunskim warm-upom za odraslu publikue zagrebačkog Trikoa s predstavom "Slavuj".



Preostale ulaznice više se ne mogu kupiti na pretprodajnim mjestima, već isključivo na mjestu igranja predstava, sat vremena prije početka programa. Informacije o predstavama dostupne su na www.cirkus.hr.

Pročitajte više