Google obilježio pad Berlinskog zida izvrsnim video doodleom

Screenshot: YouTube

DANAS se obilježava 25 godina od pada Berlinskog zida, a građani posjećuju svjetlosne instalacije postavljene duž Zida koji je jednom razdvajao Berlin na kapitalistički Zapad i komunistički Istok.

Tim povodom Google je objavio komemorativni video u kojem su fotografije Zida i dijelova koje danas možemo pronaći diljem svijeta.

Nils Frahm, skladatelj glazbe koju možete čuti u videu, prisjetio se trenutka kad je Zid srušen: "Imao sam samo sedam godina kada je tisuće prepoznatljivih istočnonjemačkih automobila stiglo u moj rodni Hamburg i ispunilo zrak plavičastim dimom čudnog mirisa. Vidio sam strance kako se grle i suze u njihovim očima, a njihovi glasovi bili su umorni od pjesme. Bio sam premlad da shvatim što se događa, ali osjećao sam da se život promijenio i da riječ o promjeni nabolje. Četvrt stoljeća kasnije, naša je dužnost ispričati ovu priču svima koji nisu mogli biti tamo, svima koji nisu mogli osjetiti iskru mirne revolucije i najvažnije od svega, svima koji su imali sreće što nisu iskusili zatočenost i podjelu u kojoj smo živjeli, zarobljeni iza betonskih zidova. To je priča koju danas moramo ispričati generacijama koje dolaze".

Pročitajte više