Haris Džinović: Smeta im nastup u Lisinskom, a nastupao sam sa Montserrat Caballe i Stingom

Foto: Index

ZA NEKOLIKO dana točnije 20. ožujka popularni pjevač Haris Džinović nastupit će u Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog, u kojem je posljednji put nastupio prije čak 27 godina.

Koncertom "Glazbena trilogija" u jednoj ću večeri objediniti bosanske sevdalinke, starogradske i romske pjesme, te hitove od kojih je trenutno najpopularniji "Muštuluk" s njegova posljednjeg albuma Magic, a koji trenutno na You Tubeu ima preko 30 milijuna pregleda.

Povodom nastupa u Lisinskom Džinović i njegova 33-godišnja supruga Melina ugostili su nas u svojoj vili u elitnom dijelu Beograda, ističući kako smo prvi mediji koje su pustili u svoju kuću.

Intervju kojeg smo jedva uspjeli dogovoriti zbog njegovog gustog rasporeda održan je nakon njegovog povratka s američke turneje, a netom prije odlaska na koncert u Dansku.

Rođeni Sarajlija, nastanjen u Beogradu, već na prvom pitanju pokazao je duhovitost, tipičnu za Bosance. Na pitanje kako je bilo na američkoj turneji Džinović je rekao kako je to sve prvo trebao biti obiteljski odmor u Miamiju, koji je na kraju ispao turneja pa si je pokrio sve troškove godišnjeg.

Kako je prošla američka turneja?

Cijela turneja bila je i više od očekivanog. S obitelji sam krenuo u Miami na godišnji odmor i tamo se povezao s prijateljima koji su me usput tražili da održim koncerte. Na kraju su sve dogovorili i trebao sam održati pet koncerata, no na kraju ih je ispalo osam. Nastupao sam u New Yorku, New Jerseyu, Bostonu, Dallasu, Chicagu, Miamiju, San Franciscu i Jacksonvilleu. Publika me u svakom od tih gradova tražila da održim po još jedan, ali nije bilo vremena. Evo od obiteljskog odmora na kraju ispade ozbiljna jednomjesečna turneja koja je donijela zaradu. Dobro je, isplaćen mi je cijeli godišnji.

Kralj meraka, kako ga fanovi često nazivaju od milja, ne skriva da su upravo romske pjesme i sevdalinke imale velik utjecaj na njegov glazbeni izričaj, te da baš svaku pjesmu koju odabere za svoj koncertni repertoar, ali i album, mora biti po njegovom ukusu. Što zagrebačka publika može očekivati, kad ste posljednji put nastupali u Zagrebu?

U Zagrebu sam posljednji put bio na večeri Sevdaha, a skoro svake godine održim bar po jedan koncert, no u Lisinskom sam zadnji put nastupao prije 27 godina i tada sam održao čak sedam koncerata za redom, a ako bude i ovaj put prilike održat ćemo još pokoji koncert. Zagrebačka publika me oduvijek rado dočekivala.

Inače svaka se moja pjesma mora prvo meni svidjeti, mora me dirnuti. A nakon svih ovih godina, ako biste analizirali sve stilove koje pronalazite u mojim pjesmama, onda ćete u njima vrlo lako naći snažan utjecaj ruskih cigana, španjolskih interpretacija, primjesa sjeverno afričke muzike, starogradskog melosa, popa, rocka i naravno, sevdaha pa se pitam kako se takva muzika onda može nazvati cajkama kako je neki nazivaju.

Isto tako nekima očito smeta moj nastup u Lisinskom, ali ne dam da me nazivaju narodnjakom. Nastupao sam sa Montseratt Caballé i Stingom i pjevam na 11 svjetskih jezika 15 vrsta muzike. To narodnjaci ne rade. Moj glazbeni repertoar je prebogat i preopsežan da bi bio proglašavan narodnjakom.

Spomenuli ste nastup sa španjolskom opernom divom Montseratt Caballé, koliko vam je značio taj nastup i kako je došlo do suradnje?

Kad izađete na pozornicu s takvom divom kao što je Montserrat Caballé dotaknuli ste nebo, nema ništa iznad toga. Čast mi je bila velika tim više što me ona izabrala između 100 izvođača. Prilikom njezinog gostovanja na koncertu u Beogradu 2011. godine izveo sam napolitansku kanconu "Dicitencello vuie" te talijanski klasik "Torna a Surriento", a zajedno smo izveli duet "Non ti scordad di me".

S kim bi još željeli nastupiti?

Tom Jones je za mene pjevač svih vremena, bilo bi sjajno s njim nastupati. Inače trebao sam nastupati i s Lucianom Pavarottijem, bili smo blizu toga da dogovorimo nastup, no onda se na žalost razbolio i preminuo. Inače prije jedno 15 godina je bilo nekih kombinacija s George Michaelom. Međutim na kraju ništa od toga, bilo je teško pronaći pjesmu koju bi zajedno mogli otpjevati pa na kojem je jeziku otpjevati.

Priča se da ste 80-ih godina prošlog stoljeća često partijali na francuskoj rivijeri s pripadnicima svjetskog jet-seta, kako je do toga došlo?

Imao sam grupu Sar e Roma koja je dospjela u sam vrh popularnosti, a sevdalinke koje sam pjevao zamijenio ciganskim melosom i rearanžirao ciganske hitove kojima smo osvojili publiku širom prostora nekadašnje države, ali i cijele Europe, SAD-a, Kanade i drugdje. Moj proboj na inozemno glazbeno tržište dogodio se s romskom verzijom pjesme "My Way" koju je proslavio Frank Sinatra. Pjesmu sam snimio po prijedlogu Isabelle Forêt, supruge poznatog francuskog kompozitora i autora ovog evergreena, Claudea Françoisa. S obzirom da je hit "My Way" već bio otpjevan u 999 verzija, pripala mi je čast otpjevati jubilarnu tisućitu verziju, na romskom jeziku, nakon čega mu je uslijedio i ugovor s poznatom Europskom diskografskom kućom Poligram.

Tada sam boravio stalno u Saint Tropez gdje sam upoznao slikara Pericu Županovića. U njegovoj vili stalno su bili partiji na koje su dolazili George Michael, Sting, Gypsy Kingsi, Elton John, Sylvester Stallone, Helena Christensen. Jednom prilikom, na zabavi koju je organizirao puštao je moju muziku, a Jack Nicholsona je muzika toliko ponijela da se popeo na stol i slomio ga.

Vi i danas imate kuću u Francuskoj, živite na dvije adrese, beogradskoj i francuskoj, planirate li se negdje skrasiti?

Imam kuću u Cannesu i u Francuskoj plaćam porez. Malo smo tu malo tamo, ne planiramo se skrasiti. Dobro nam je ovako. Djeca Đina i Kan pohađaju francusku školu u Beogradu pa gdje god dođu mogu je nastaviti. No moram reći da djeca imaju svoj red i disciplinu, putuju kad mogu. Tako su i u SAD sad išli s nama jer su imali školske praznike.

Posljednji album "Magic" s hitom "Muštuluk" koji na You Tubeu ima preko 30 milijuna pregleda izdali ste 2009. godine, kad stiže novi album?

Nemam namjeru praviti album jer je on prošlo vrijeme. Diskografsko tržište više ne postoji. Dati 100.000 eura za snimanje albuma se ne isplati. Jednom u mjesec ili dva izdam singl i na kraju godine napravim kompilaciju. Mali je broj onih koji sad kupuju CD-e.

Koji vam je koncert ostao najviše u sjećanju?

Svi moji koncerti su isti, publika u njima aktivno sudjeluje i to mi je važno. Napravim dobru atmosferu od 2,5 do 3 sata. Međutim ako gledam po broju publike, napunio sam sarajevsko Koševo, na koncertu u makedonskom Prilepu bilo je 100.000 ljudi, ali najzanimljiviji mi je ostao onaj u Smederevu na gradskom trgu. Kiša je lijevala i onda smo dogovorili da ipak ne održimo koncert. No, menadžer je tad rekao "Ajde, malo je palo kišice, idemo napraviti koncert." I kad su moji muzičari izašli na stage i počeli svirati okupilo se čak 6000 ljudi. Pjevali su i plesali sa mnom na onoj kiši i hladnoći preko 2,5 sata tako da je to zasigurno jedan od koncerata za pamćenje.

Osim što ste cijenjeni glazbenik, govori se i da ste vrstan kuhar. U Parizu ste imali restoran Harris, zašto ste ga zatvorili?

Hahaha, da otkad sam ja počeo kuhati Karapandža je na birou. Volim kuhati, spremam sve, razvlačim pite, pravim sve bosanske specijalitete, ribu, ma sve. A što se tiče restorana uzeli smo ga prijatelj i ja da imamo gdje pit jer gdje god bi došli, ostajali bi do fajrunta i tada bi nas tjerali van, zato smo odlučili otvoriti mjesto za sebe. Restoran je na kraju propao jer sam upravo ja bio ondje najbolji gost, nisam nikome dao da plati, morali smo pasti na glavu.

Supruga Melina je modna dizajnerica, a vi ste stalno na turnejama, kako sve usklađujete?

Sve usklađujemo dobro, guramo zajedno, u svemu zajednički sudjelujemo. Ona u mom i ja u njenom poslu. Mi smo normalna porodica. Gdje god da dođemo snalazimo se kao riba u vodi. Stalno tutnjimo tamo vamo.

S Džinovićem će tako na koncert u Zagreb doći i njegova supruga Melina za koju su nastupi u Zagrebu od posebnog značaja. U Zagrebu je živjela od devete godine pa sve dok se nije udala za Harisa. Osim nje, koncert u Zagrebu željno iščekuju i zagrebački fanovi koji su već pokupovali sve karte tako da je koncert u Lisinskom već rasprodan, a ovisno o raspoloživosti dvorane, možda se dogovori i dodatan koncert.

Pročitajte više