Ispod najslavnijeg zatvora na svijetu otkriven sustav tunela

Foto:Shutterstock

ISTRAŽIVAČI su ispod najpoznatijeg zatvora na svijetu, Alcatraza, posebnim radarima otkrili sustav tunela i ostatke vojne tvrđave iz 19. stoljeća, izvješćuje BBC.

Uzdignut na stjenovitoj hridi usred Zaljeva San Francisca, savezna kaznionica Alcatraz je od 1930-ih do 60-ih godina prošlog stoljeća bila rezervirana za "najgore od najgorih", a među najpoznatijim pripadnicima kriminalnog podzemlja kojima je dugi niz godima Alcatraz bio mjesto boravka su "George "Mitraljez" Kelly, Mickey Cohen i Al Capone.

Nekada zatvor iz kojeg je bilo gotovo nemoguće pobjeći, danas je Alcatraz pristupačno mjesto koje posjeti više od milijun turista godišnje.

Nakon što je 1848. u Kaliforniji otkriveno zlato, San Francisco je postao važna luka za zapadnu obalu i stoga je zaštita grada bila razlog izgradnje alkatraške tvrđave. Strateški značaj otočića je postao još veći izbijanjem američkog građanskog rata 1861., kada je tvrđava korištena kao zatvor za simpatizere Konfederacije.

"U razdoblju od 1850. do 1907. godine na ovom prostoru je bila vojna baza koja je služila kao obrambeni štit čitavom zaljevu", rekao je profesor geologije Mark Everett.

Tvrđava je bila sagrađena od zemlje, no dijelovi su pojačani betonom što je vrlo zanimljivo jer se tada u SAD-u uopće nije proizvodio cement, objasnila je Tanya Wattenburg Komas iz konzervacijskog zavoda.

Godine 1915. sagrađena je glavna zatvorska zgrada. Arheolozi će uskoro nastaviti s iskopavanjima kako bi pristupili ostacima zidina i podzemnim tunelima koji su zasad nepristupačni.

Pročitajte više