Kako video postaje "viralan": Na Twitterovom blogu otkrivene "tajne" uspjeha

Screenshot: YouTube

MNOGI su se često pitali kako stvari postaju viralne, to jest, kako nešto postaje hit i počinje se širiti društvenim mrežama.

Iako mnogi imaju niz teorija, Twitter je nedavno na svom blogu objasnio da ne postoji "čarobni recept", a do ove su spoznaje došli proučavajući tri videa koja su nedavno doživjeli uspjeh na ovoj društvenoj mreži. Točnije, radi se o tri viralna videa: Ryan Gosling koji ne želi jesti žitarice, astronaut Chrisa Hadfielda koji svira "Space Oddity" Davida Bowieja i Doveova reklama "Real Beauty".

"Jedna od ključnih stvari koje smo otkrili jest da ni jedan od tri videa nije postao viralan na isti način", napisao je na blogu Gordon MacMillan i nastavio: "Ne postoje pravila 'viralnosti'. Dok se neki video zapisi mrežom šire kao požar, rast popularnosti drugih lakše se mjeri".

Video Ryana Goslinga postao je popularan zahvaljujući činjenici da je prilikom nastanka korišten Vine, ali i zbog toga što je završio na profilima kao što su "Best Vines Ever" i "Vine Loops". Dakle, uspjeh duguje već popularnim profilima koje mnogi korisnica aktivno prate.

 
S druge strane, Hadfieldov video postao je hit zahvaljujući "usmenoj predaji" jer čak je 90% dijeljenja doživio u tri dana nakon objave i postigao nevjerojatnih 17 milijuna gledanja.
 
 
No, ono što je marketinškim stručnjacima najzanimljivije svakako je popularnost Doveove reklame. Za početak, video je došao s vlastitim hashtagom #WeAreBeautiful, a MacMillan tvrdi da je popularnost postigao zahvaljujući pozitivnoj reakciji publike i grupama na mreži kroz koje je polagano, ali sigurno skupljao popularnost diljem svijeta.
 
 
Uspjeh ili "viralnost" objašnjena je uz pomoć videa koji pokazuju kako neki video postaje popularan. Plavi čvorovi pokazuju tweetove (što su veći, to je njihov potencijal dostizanja većeg broja korisnika veći). Žute točke prikazuju retweetove. U svakom pojedinačnom slučaju uz obzir su uzimani ne samo pratitelji već i veličina publike koja se povećava retweetom.

Naravno, ideja ovog bloga jest učiniti Twitter što zanimljivijim brandovima i uvjeriti marketinške tvrtke kako zajednica od dvjestotinjak milijuna korisnika nije nešto što smiju zanemariti.

Ipak, konačni savjet svima koji žele da njihove reklame i video materijali dožive uspjeh jest da koriste hashtagove, Vine i ono najvažnije i očekivano, da potroše određeni iznos novca kako bi promovirali tweetove i oglase.

Pročitajte više